Az autogén tréning (2.) – vérnyomás

Már az első gyakorlat tanulása során többen észreveszik, hogy nem(csak) nehéz a kezük-lábuk, majd az egész testük, hanem (helyette) kellemesen meleg (is). Mások a nehéz-érzés mellett (vagy helyette) a vér lüktetését, pulzálását érzik a végtagokban vagy testszerte.

Vannak, akik ezeken túl (illetve helyett) arról számolnak be, hogy zsibbadás-, tűszúrás- és/vagy hangyamászás-élményük keletkezik. Ez már csak ilyen, az egyik kliens ezt érzi, a másik meg valami egészen mást. S a terapeuta minderre bólint, és mondja is, hogy nagyon jó.

A tanfolyam végén meg-megkérdem a klienseimtől (ha már nagyon dicsérnek), hogy mi az, ami nem tetszett; mit csináljak másként a következő alkalommal, hogy legalább annak a vendégemnek jobb legyen. Volt – főleg kliensnő (mert ők a bátrabbak, férfitársaim) –, aki megmondta a: neki nagyon jó volt minden, érzi is a változásokat az egész életében, ám, ha már így faggatom, mondana nekem valamit: az elején már-már kiütéseket kapott attól, hogy bármit válaszolt arra a kérdésemre, milyen élményei voltak, én mindenre csak bólogattam, és mondtam is, hogy nagyon jó, kitűnő.A relaxálás gyógyító hatású

Nos, az első gyakorlat ismertetésénél a végén volt egy kis beavatás (lapozzanak csak vissza), ebben a cikkben pedig itt a helye. Már itt, az elején leírom, hogy az ellazult izmok, az elnehezedett testrészek nem tudják úgy összeszorítani a bennük és a köztük futó ereket, mint korábban. Ezért az erek fala egy kicsit kitágul. Így persze csökken a vérnyomás (hiszen nő a keresztmetszet). Ezért nem szabad hirtelen felülni gyakorlás után, mert megszédülhet az ember. A nagyobb érátmérőn több vér tud átáramlani, s ez jobban felmelegíti a felette lévő bőrt, mint korábban. Ettől a nagyobb mennyiségű vértől lehet érezni a lüktetést: a pulzálást, az intenzívebb keringéstől a tűszúrás- vagy a zsibbadás- illetve hangyamászás élményt, az egész érátmérő-tágulástól pedig a meleget, a bőrfelület átmelegedését. Tehát tényleg nagyon jó, kitűnő, bármelyiket érzi a kliens. Ezért bólogattam. Nem bólogattam volna, ha valaki azt mondja: neki rendszeresen hányingere van…

Ezt elfogadom, mármint, hogy itt mind a három jó válasz. De akkor miért nem tanítottad egyszerre az elnehezedést és az átmelegedést? – kérdezte a bátor felhatalmazott.

Mert az nagyon sok lett volna egyszerre új anyagként – mondtam én olyankor –, nem tudtál volna annyi mindent figyelni, vagy feszült lettél volna az erős figyelem-összpontosítástól, és akkor nincs ellazulás sem. S mert nem mindenki érzi ezeket már az elején, ő azt hihette volna: nem jól csinálja. (Általában tegeződöm a klienseimmel, a nagyon kicsi gyerekeknek is felkínálom a kölcsönös tegeződést. Hatéves kortól tanítjuk az AT-t, s az ilyen korúak még a tanítót is lazán tegezik, s a nálam idősebb hölgyektől-uraktól is kérem az engedélyüket. De hát annyira meghitt és bizalmas beszélgetéseket folytatunk, amit csak zavarna a doktor úr–asszonyom–uram szavak használata.)

Hogyan rendeződik a vérnyomás?

Tehát a test – sejtszinten, mondanám a divatos, ám pontatlan kifejezést – egyszerre éli meg az elnehezedést és az átmelegedést, de ez a két élmény tudatosulni csak egymás után tud. A két gyakorlat együtt jelenti az AT-ház alapját. A többi gyakorlat a falakat s a tetőt adja.

Visszatérve az átmelegedés élményére, az általános ismertetőben utaltam rá, hogy ettől a gyakorlattól (és persze az elsőtől, mint alaptól) rendeződik az idegi-lelki alapon kialakult alacsony, magas vagy éppenséggel ugráló vérnyomás; megszűnik a hideg/nyirkos kéz vagy láb szindróma, de jótékonyan hat a szexuális működésre is. Nézzük most sorban ezeket a nagyon is fontos témákat!A vérnyomás rendeződik

A vérnyomás úgy rendeződik, hogy mi az AT tanulása során rendszeresen tornáztatjuk az érfalakat. Amikor sikerül jól ellazulni, elnehezedni, az érfalak kitágulnak (lásd fent). Ám amikor befejezzük a gyakorlást, helyreáll a megbomlott „világrend”: az izmok ismét feszesek lesznek és nyomják-szorítják a köztük és bennük futó ereket, tehát azok fala is összeszűkül. A következő gyakorlatoknál ez ismétlődik: kitágul és újra szűkül az erek fala. E jótékony torna járulékos nyereségeként ereink fala megint majdnem olyan rugalmas lesz, mint újszülött korunkban volt. Márpedig a rugalmas falú ér gyorsan és jól tud alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, így időben olyanná tudja tenni a vérnyomásunkat, amilyenre aktuálisan szükségünk van.

Ez persze önmagában még nem szüntetné meg az idegi-lelki alapon kialakult vérnyomás-rendellenességet. Ám az AT rendszeres gyakorlása növeli a korábban részletezett frusztrációs tolarenciát (lásd az első gyakorlatról szóló cikket) és a stressztűrő képességet, egy kicsit fejleszti önismeretünket is (erről majd később). Mindez együtt már közrejátszhat abban, hogy pl. az én drasztikusan és állandóan alacsony vérnyomásom (lásd Az autogén tréningről című bevezető cikket) közel 30 éve átváltott egy nekem akkor, ott jó vérnyomásra.

Megszűnik a hideg kéz/láb szindróma

A hideg/nyirkos kéz vagy láb szindróma ugyancsak az értorna miatt szűnik meg. Ehhez egy kis idegenszó-magyarázat: a periféria a köztudatban külvárost jelent. Az anatómiában és a fiziológiában a test olyan pontjait, területeit hívjuk perifériának, amelyek úgy esnek távol a szívtől, hogy nem folytatódnak. Pl. a térd távolabb van a szívtől, mint az orr vagy a fül, mégsem periféria, mert a térd után jön a lábszár… Az orr és fül után viszont a levegő jön, ezért fázik olyan könnyen mind a kettő (hasonlóan a nők mellbimbójához és a fenekéhez, a fiúk fütyijéhez és heréihez). Persze ettől még nem egészen világos, hogy miért hideg/nyirkos valakinek a keze, hogy az eredeti példánál maradjunk.

Nos azért, mert az ujjak végénél (és persze a többi említett helyen is) vissza kell, hogy forduljon a vér. Ez pedig a keringés lelassulásával jár. S ha ez a lassulás kórosan nagy, érthető, hogy a bőrfelület nem tud úgy átmelegedni, mint más – a szívhez közelebb lévő, illetve lassulást nem igénylő – helyeken (pl. térd). Egyéb vegetatív érzékenység hatására pedig a fázékony terület hideg verejtéket termelhet (nyirkosság). Az AT első és második gyakorlata együtt képes megszüntetni ezt a pszichésen is nagyon kellemetlen szindrómát.

A végén csattan az ostor! Persze, hogy javul a szexuális működés is! Hiszen ha van ellazulás és átmelegedés, akkor persze van vérbőség a kellő helyeken. S ha van vérbőség, akkor van erekció nemcsak a péniszben, hanem a klitoriszban is, és van hüvelynedvesedés, lubrikáció, ami nélkül ugyancsak örömtelen, sőt mindkét félnek fájdalmas is az összebújás.

Tehát relaxáljunk! Hány kliensemtől hallottam már, hogy Anti, miért nem tudtam én eddig erről? Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, mert rengeteg és különböző oka lehet az ismeretek hiányának. Ezért azt javaslom, hogy ne a múlton rágódjunk, hanem nézzünk előre: gyakoroljunk, gyakoroljunk, például a korábban bemutatott relaxációs gyakorlatot végezve, és minél többen kezdjék el tanulni az autogén tréninget!

(Folytatjuk)

Dr. Csíky Antal
holisztikus integratív terapeuta
munka szakpszichológus
alternatív gyógyító
Tanácsadás