Fahéj – a gyógyító és ártalmas erő (1.)

Fűszeres, fanyar és édeskés – a fahéj egyedi aromája végigkísér minket a karácsonyi időszakban. A fahéj az egyik legrégebbi fűszer, de már az ókorban használták gyógyításra és balzsamozásra is. Ma részben a gyomor-bél traktusra gyakorolt hatását értékelik, de csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is. A fahéj azonban ártalmas is lehet!

Fahéjas kekszek, forralt bor és puncs: a fahéj összetéveszthetetlen ízét és illatát hordozzák. Valami melegség kapcsolódik hozzá, egy kis egzotikum, sőt még egy csipetnyi kaland is. A múltban ez a fűszer a kizárólagosság és a hatalom jele volt, ha meg tudták fizetni. Ma már a hiedelmeket felváltja a tudás, ennek ellenére a lenyűgöző illat és az összehasonlíthatatlan íz még mindig varázslatos, felébreszti a gazdagság és az idegen világok gondolatát.

Fahéj = fakéreg

Amivel a mézeskalácsunkat fűszerezzük, nem más, mint fakéreg. Kétféle fahéj létezik:

  • Ceyloni fahéj (Cinnamomum verum), amely elsősorban Srí Lankáról (korábban Ceylon) származik
  • Cassia fahéj (Cinnamomum cassia), amelyet eredetileg Kínában termesztettek, ma Vietnámban, Indonéziában és Szumátrán is terem.

A ceyloni fahéj illatosabb és édesebb, a Cassia inkább erős, élesebb karakterű. A ceyloni fahéjnak számos jótékony hatása van, a Cassia néha káros lehet az egészségre.

Érdekesség, hogy a kámforfa (Cinnamomum camphora), amely a hideg balzsamok illóolajáról ismert, szintén a fahéj növények nemzetségébe tartozik.

Mi van benne?

A fahéj sokkal több, mint fűszer, különféle gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Igaz, hogy károsíthatja is az egészségét, elsősorban mégis egészséges.

A fahéjkéreg főként fűszerként, de ízesítőként és gyógyítóként is szolgál. Fahéjrúd, por, illóolaj, kapszula vagy egyéb kivonat formájában érkezik a kereskedelembe. A fahéjat nemcsak mézeskalácsba keverik, hanem likőrbe és gyomorkeserűbe, fogkrémbe, rágógumiba, kozmetikumokba és parfümökbe is. Ám teában vagy fagylaltban, valamint főzéskor is egyre népszerűbb.

A fahéjkéreg fahéjaldehidet (65-75%) és eugenolt (kb. 5%), valamint illóolajat (0,5-2,5%) tartalmaz. Kis mennyiségben számos más anyag is van benne, például:

  • alkoholok
  • nyákanyag
  • keményítő
  • tanninok
  • Methylhydroxy-Chalcone-Polymer (MHCP)
  • szafrol, kumarin

100 gramm fahéjban 247 kcal van. Ez soknak tűnik, de figyelembe véve, milyen kis mennyiségű fahéjat fogyasztunk általában, ez a mennyiség elhanyagolható.

A fahéj hatása az egészségre

A népi orvoslásban a fahéjnak állandó helye van. Különféle egészségügyi hatásokat tulajdonítanak neki:

  • fertőtlenítő
  • görcsoldó
  • vérkeringést javító
  • nyugtató
  • hangulatjavító

A fahéjat hagyományosan elsősorban étvágytalanság és gyomorpanaszok, például puffadás, gyomorégés és hasmenés kezelésére használják, de ajánlják gyulladások, reuma és derékfájás, megfázás, rekedtség és fájdalom esetén is.

Védi-e a fahéj a szívet?

A fahéj segítheti a szív védelmét azzal, hogy csökkenti a triglicerid és a koleszterin szintjét. Ezen felül képes a vérnyomás csökkentésére, ami szintén javítja a szív egészségét. A fahéj antioxidáns tartalmával megvédheti a testet a szabad gyökök sejtkárosodásaitól.

Némi izgalmat okoztak azok a tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a fahéj inzulinszerű hatású, és csökkentheti a vércukorszintet. Ezen kívül pozitív hatását mérték a vér lipidszintjére is. Ez a hatás azonban nem elegendő a cukorbetegség terápiás felhasználásához.

A fahéj segítheti a nők természetes havi ciklusának helyreállítását. A PCO-szindrómában szenvedő nők körében végzett kutatás során a fahéjkivonat javította a progeszteronszintet.

Élénkítő, melegítő

A fahéj gyógyszerként való felhasználásának nagy hagyománya van, és különféle kultúrákban megtalálható.

Ősidők óta mondják, hogy a fahéjnak jótékony tulajdonságai vannak. Salamon megszórta táborát mirhával, agávéval és fahéjjal, hogy ezzel fűszerezze a szerelem éjszakáját. A perzsa régióban fahéjjal és mézzel készített kenőcsöket alkalmaztak afrodiziákumként a vágy és a férfiasság erősítésére.

Az áyurvédában a fahéj prioritást élvez, ajánlott mind ételekben, mind bizonyos rendellenességek esetén (például menopauzás tünetek).

A hagyományos kínai orvoslásban a fahéjat gyógyszerként használják, például megfázáskor, feszültség és keringési elégtelenség esetén.

Emellett a fahéjat az aromaterápiában is használják, főleg élénkítő, melegítő, valamint a kreativitást serkentő hatása miatt.

Fertőtlenítő hatású

Fertőtlenítő tulajdonságai miatt a fahéjat javasolják adalékként az öblítővízhez és a talpbetétek megtisztításához. A fahéj antibakteriális hatását a sebtisztításban és az ételek tartósításában is használják.

A fahéjlevelekben nagyobb koncentrációban lévő eugenolt a fogászatban fájdalomcsillapító és antibakteriális szerként használják. A fahéjolaj például számos szájvíz összetevője.

Az eugenol emellett állítólag képes a rovarok távoltartására is.

(A fahéj lehetséges ártalmairól a második részben írunk.)

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmbe az alábbi cikket:

Ezt tegye a reggeli kávéba a hasi zsírok ellen