Fahéj – a gyógyító és ártalmas erő (2.)

Fűszeres, fanyar és édeskés – a fahéj egyedi aromája végigkísér minket a karácsonyi időszakban. A fahéj az egyik legrégebbi fűszer, de már az ókorban használták gyógyításra és balzsamozásra is. Ma részben a gyomor-bél traktusra gyakorolt hatását értékelik, de csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is. A fahéj azonban ártalmas is lehet!

Noha a fahéjnak számos jótékony hatása lehet az egészségre, ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyasztható. A terhes nőknek, a gyermekeknek, az allergiás embereknek különösen körültekintőnek kell lenni, ha fahéjat fogyasztanak, emellett lehet, hogy a fahéjban lévő kumarinnak rákkeltő hatása van.

Fahéjallergia

Régóta ismert, hogy a fahéj allergiát okozhat az arra érzékeny emberekben. Érdekes, hogy a fahéj fogyasztása allergiás reakciókat okoz a növényi virágporra érzékenyeknél is.

Mennyi lehet káros?

Néhány éve ismert, hogy a fahéjban természetesen jelen lévő fenilpropanoidok (különösen a kumarin, de a szafrol is) károsak lehet az egészségre. Különösen a kumarin az, ami a lakosság egy bizonyos részénél májgyulladást okozhat. Míg a kumarin gyakori a Cassia fahéjban, a ceyloni fahéj nem veszélyes. Noha néhány vizsgálat kimutatta a kumarin rákkeltő hatását állatokban, ezt az eredményt embereknél még nem igazolták.

A kumarin felelős lehet olyan panaszokért is, mint például a hányás, fejfájás, szédülés vagy aluszékonyság, valamint vese- és májkárosodás. A túl sok fahéj mellékhatásaként erős szívdobogás, fokozott bélműködés, verejtékezés és szapora légzés is felléphet.

Az említett tulajdonságai miatt a fahéjat a kereskedelemben néhány éve már csak a megengedett legmagasabb értékeket feltüntetve hozhatják forgalomba. Az őrölt fahéj vagy a fahéjrúd számára nem adnak meg kumarin-határértéket.

A német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) szerint a kumarin napi adagját meghaladja, ha egy 60 kg-os felnőtt naponta 2 g Cassia fahéjat, vagy több mint 6 mg kumarint fogyaszt. A 15 kg-os gyermekre vonatkozó határérték 0,5 gramm Cassia fahéj. Ez napi körülbelül hat apró fahéjas süteményt vagy 100 g mézeskalácsot jelent.

Kihívás a fogyasztónak

A tanulmányok azonban újra és újra kimutatják, hogy a fahéjat tartalmazó élelmiszerekben gyakran túllépik ezt a határértéket. Ez részben azért van, mert a késztermékekben szinte mindig a sokkal olcsóbb Cassia fahéjat használják, amelynek kumarin koncentrációja sokkal nagyobb.

Mivel a gyártóknak nem kell feltüntetniük a felhasznált fahéjtípust, a fogyasztónak nehéz eldönteni, hogy az a kumarin napi megengedett határértéke alatt marad-e, beleértve az ételeket, például a müzlit és a bőrön keresztül (például szappannal) felszívódókat is.

Mennyi a biztonságos mennyiség?

Ezt a határértéket gyorsan elérik, különösen a gyermekek, ezért azt javasolják, hogy náluk ez a mennyiség fahéjból ne legyen magasabb, mint

  • 4 fahéjas csillag, darabja 5,6 g, vagy
  • 1 mézeskalács 30 g, vagy
  • rizspuding fahéjjal és cukorral 200 g, vagy
  • 2 müzliszelet 35 g, vagy
  • kész müzli 75 g

Ki ne fogyasszon fahéjat?

A fahéjra nemcsak gyermekeket vagy az allergiásokat figyelmeztetik, de óvatosan kell fogyasztani a terhesség ideje alatt is, mert a benne lévő olaj összehúzódásokat okozhat. A szoptató nők inkább ne fogyasszanak fahéjat. Le kell mondaniuk a fahéjról azoknak, akik olyan gyógyszert szednek, amely befolyásolhatja a májműködést, mint például a sztatinok vagy az acetaminofen (paracetamol). Azok is tartózkodjanak a fahéj fogyasztásától, akik gyomor- vagy bélfekélyben szenvednek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Melegítő ételek, ezeket együk a téli hidegben!