Ezért nem szabad este 7 után enni

Késő este, gyakran éjszaka több millióan esznek szívesen néhány falatot, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát. Amikor ugyanis az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, ha éppen pihenni készülnénk.

A problémát az okozza, hogy étkezés után a testünk éberré válik, hogy fel tudja dolgozni az élelmiszereket, márpedig késő este már inkább lazítania kellene, hogy felkészüljön az éjszakai pihenésre.

Egészséges esetben egy átlagember vérnyomása 10 százalékkal csökken, amikor lefekszik aludni. Egy 700, magas vérnyomással küzdő ember bevonásával készült török kutatás ugyanakkor bizonyította, hogy ha lefekvés előtt két órával még esznek ezek az emberek, a vérnyomásuk magas marad.

Ennek oka a szakértők szerint az, hogy amikor az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, amikor épp pihenni készülnénk.

Léteznek olyan emberek is, akiknek a vérnyomása nem csökken, amikor aludni térnek, és az ő esetükben lényegesen nagyobb a szívproblémák miatti halál kockázata.

Azok, akik lefekvés előtt két órával még esznek, nagyobb eséllyel néznek szembe azzal, hogy nem csökken a vérnyomásuk lefekvéskor, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent – mondja a kutatást vezető dr. Ebru Özpelit, a török Dokuz Eylül Egyetem munkatársa.