Kell-e a szex hatvanon túl?

A Nagy-Britanniában élő hatvan éven felüliek körében a boldogtalanság egyik fő oka a szexuális élet hiánya. Egy közvélemény-kutatás szerint ez a probléma gyakoribbnak számít, mint az élettárs elvesztése vagy a mozgásképesség korlátozottsága. A felmérésből az is kiderült, hogy a nyugdíjasok 10 százaléka aggasztó módon, általánosan elégedetlen az életével.

A közvélemény-kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy egy problémákat tartalmazó listából válasszák ki boldogtalanságuk okait.

Boldogság hatvan fölöttAz első helyen nem meglepő módon a pénzügyi problémák álltak – a válaszadók 36 százaléka állította azt, hogy nem érzi elég „tehetősnek” magát, illetve „nincs elég pénze”. Közvetlenül ezután következett a rangsorban a magány. A résztvevők egyharmada érzi elszigeteltnek magát közelben élő rokonok hiányában. A boldogtalanság okai között hasonló szinten állt az is, ha valaki nem tud elmenni nyaralni.

A szex, vagyis inkább annak hiánya a válaszadók több mint egynegyedét teszi boldogtalanná. Ez sokkal magasabb arány, mint amilyen az özvegységgel vagy a mozgásképesség elvesztésével összefüggő szomorúság – ezek a felmérés résztvevőinek csupán 12 százalékát érintették.

Mark Neal, a Homewise cég ügyvezető igazgatója szerint ezek az eredmények közvetlen ellentmondásban állnak azzal az elképzeléssel, amely szerint bizonyos életkor felett a szex már nem fontos az embereknek. „Most, hogy az emberek tovább élnek, idősebb korukban is szeretnének aktívak maradni, ami a szexuális életükre, a tökéletes otthon megvásárlására és a nyaralásra is kiterjed. A nyugdíjba vonulást már nem tekintik egy végső visszaszámlálási időszak kezdetének, sokkal inkább egy új, élénk életszakasz kezdetének” – véli a szakértő.

A felmérés összességében azt mutatta, hogy a 60 éven felüli britek közel 70 százaléka elégedett általánosságban az életével.