Milyen hatással van a prosztatarák a szexre?

Libidócsökkenést és impotenciát tapasztalhatnak magukon azok a férfiak, akik prosztatarák kezelés alatt állnak. Sokféle terápia létezik (műtét, sugárterápia, hormonkezelés), és mindegyik okozhat problémákat az együttlét során. Maga a prosztatadaganat nincs hatással az együttlétre, de betegség tudata is okozhat depressziót, csökkentve a szexuális érdeklődést.

Gyógyítható, megelőzhetőA prosztata, más néven dülmirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és fontos szerepet játszik a szexuális együttlét során: folyadékot termel, amely az ondó kétharmadát teszi ki, és segíti a spermiumok mozgását. Az egészséges dülmirigy sima felszínű, körülbelül akkora, mint egy dió.

A mirigy daganatos megbetegedésében a prosztata szövete kontroll nélkül osztódik, tumort képez. A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganat a férfiak körében. Csak az Egyesült Államokban évente nagyjából negyedmillió új esetet regisztrálnak a Cleveland Clinic adatai szerint, és tízezrek halnak meg prosztatadaganat miatt.

A betegség gyakran tünet nélküli, de ha a tumor elég nagyra nő ahhoz, hogy elzárja a húgycsövet, okozhat gyenge vagy akadozó vizeletsugarat, vizeletcsepegést, állandó vizelési ingert, vérvizelést. A rákos sejtek átterjedhetnek más szervekre is, de a legtöbb lassan növekszik, és nem ad áttétet.

A prosztatarák kezelésének három típusa van: műtét, sugárterápia és hormonkezelés. Az erekciót segítő idegek közel futnak a prosztatához, ezzel veszélybe kerülhetnek a műtét során, melyet radikális prosztatektómiának neveznek. Ez a műtét az agresszív daganat esetében ajánlott, illetve a fiatalabb férfiaknak. Az erektilis diszfunkció rizikója a kezelések közül ennél a legnagyobb.

A sugárterápia során is csökkenhet az erekciós funkció, de a célzottabb kezelésnél, amit brachyterápiának neveznek, ennek mértéke kisebb. Ennél az eljárásnál közvetlenül a prosztatába ültetik a sugárzó telepeket.

A hormonterápia is okozhat erekciós gondokat, libidócsökkenést, és a termékenységet is befolyásolhatja. A kezelés része lehet a herék eltávolítása, vagy antiandrogén gyógyszerrel való kezelés.

Az orvosok gyakran ajánlják a betegeiknek, hogy a kezelések előtt vegyék igénybe spermabankok szolgáltatását, hiszen a terápia során terméketlenség alakulhat ki. A szexuális problémák orvoslására is több megoldás létezik: szájon át szedhető gyógyszerek, helyileg alkalmazandó krém, vákuumpumpák, implantátumok, pszichés támogatás.

Egy kutatásban, mely a European Urology című kiadványban jelent meg, 32 000 férfit vizsgáltak, és az eredmények szerint a gyakori ejakuláció csökkenti a prosztatarák esélyét. Ennek pontos mechanizmusa még nem ismert.