Milyen hatással van a prosztatarák a szexre?

Libidócsökkenést és impotenciát tapasztalhatnak magukon azok a férfiak, akik prosztatarák kezelés alatt állnak. Sokféle terápia létezik (műtét, sugárterápia, hormonkezelés), és mindegyik okozhat problémákat az együttlét során. Maga a prosztatadaganat nincs hatással az együttlétre, de betegség tudata is okozhat depressziót, csökkentve a szexuális érdeklődést.

Kiszagolják a prosztatarákot

Tavaly olasz kutatók mutattak be egy tanulmányt, melyben a kutyák 677 minta esetén 98 százalékos pontossággal dolgoztak, ami jóval hatékonyabbnak tűnik, mint a jelenlegi vérteszt, ami 15-20 százalékban hibás eredményt ad. Az Egyesült Királyságban már engedélyezték azt a klinikai vizsgálatot, amely kutyákat használna a prosztatarák diagnosztikájában.

Paradicsommal a prosztatarák ellen

Az étrend befolyásolhatja a prosztatarák kockázatát. A feldolgozott, vagy vörös húsok növelhetik a kockázatot, míg a likopénben gazdag paradicsom csökkentheti azt. A prosztatarák legnagyobb étrendi taposóaknája egyszerűen a túl sok élelem. Az agresszív prosztatarák, úgy tűnik, a túlsúlyhoz társul, így a kalóriák figyelése fontos a betegség szempontjából.

A kutyák hatékonyabbak a prosztatarák felismerésében

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a diagnosztikai célra alkalmazott kutyák az esetek 90 százalékában képesek felismerni a betegséget. Ezzel szemben a hagyományos PSA-teszt gyakran ad fals-pozitív eredményeket – négy pozitív tesztből három (75 százalék) idővel falsnak bizonyul, ez pedig felesleges és invazív vizsgálatok elvégzését eredményezi.

Ritkább és kisebb a prosztatarák dióban gazdag étrend esetén

A Texasi Egyetem friss kutatása szerint már napi szerény mennyiségű dió fogyasztása is védő hatással bír a prosztatarák ellen. Az eredmények a Cancer Investigation című szakfolyóiratban jelentek meg. A szakértők immunhiányos egerekbe emberi prosztatarák-sejteket fecskendeztek. Az állatok nagy részében jellemzően három-négy héten belül kezdett növekedni a tumor.

Férfiakban csökkenthetik a rák kockázatát a multivitaminok

A mára sokmillió ember számára napi rutinná vált szokásnak nem várt pozitív hozadéka is lehet. Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a több évig rendszeresen multivitamint szedő férfiakra a rák valamivel alacsonyabb kockázata leselkedhet. „A rák teljes kockázata enyhén, körülbelül 8 százalékkal csökkent” – számolt be a Journal of the American Medical Association internetes kiadásában megjelent kutatás vezetője, Dr. J. Michael Gaziano, a bostoni Brigham and Women’s Kórház kutatója.

Vonalkódos prosztatarák teszt

Az új vérvizsgálat, amely úgy olvassa le a genetikai eredményeket, mint egy vonalkódot, a legagresszívabb prosztatadaganatokat is képes kimutatni. A daganat által befolyásolt vérsejtekben lévő ki- és bekapcsolt gének aláírásmintáit vizsgáló teszt meg tudja különböztetni a „tigrist” a „cicától”. A londoni Rákkutató Intézet 94 betegen próbálta ki a tesztet, és eredményeiket a Lancet Oncology szakfolyóiratban tették közzé.

A hamburger és a rántott hús növeli leginkább a prosztatarák kockázatát

A vörös húsok magas hőmérsékleten – különösen a serpenyőben, olajban való sütés – 40 százalékkal növeli az előrehaladott prosztatarák kockázatát. Régebbi kutatások már hangsúlyozták az összefüggést a vörös húsokban gazdag táplálkozás és a prosztatarák kockázata között, de nem eddig volt elegendő a bizonyíték.

Nem ment életeket a PSA-teszt

Egy friss tanulmány szerint nem ment életeket az éves prosztata-specifikus antigén (PSA) szűrés. Az eredmény valószínűleg nem oldja fel a PSA-teszteléssel kapcsolatos jelenlegi ellentmondást. „A szervezett prosztatarák szűrés – amikor valamilyen háttérszűrés mellett végzik – nem jár nyilvánvaló előnnyel, sőt a hamis pozitív eredmények és a túldiagnosztizálás miatt még káros is lehet” – állítja Philip Prorok, az USA Országos Rákkutató Intézetének kutatója.

Bajuszhuszárok a prosztatarák ellen

Különleges rendezvény látogat hazánkba idén novemberben. Egy ausztrál kezdeményezés, a Movember alapján Magyarország férfitagjai egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és megnövesztik ékes arcszőrzetüket. Ezen tettükkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A kampány zárásaként, november végén, egy hivatalos Bajusz Party-val ünneplik meg a mozgalmat a PortH Városi Csárdában.