A kutyák hatékonyabbak a prosztatarák felismerésében

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a diagnosztikai célra alkalmazott kutyák az esetek 90 százalékában képesek felismerni a betegséget. Ezzel szemben a hagyományos PSA-teszt gyakran ad fals-pozitív eredményeket – négy pozitív tesztből három (75 százalék) idővel falsnak bizonyul, ez pedig felesleges és invazív vizsgálatok elvégzését eredményezi.

A kutyák hatékonyabbak a prosztatarák felismerésébenA speciálisan rákdiagnosztizálásra kiképzett kutyák képesek kiszagolni a vizeletmintákban lévő rákos sejteket. Az ebeket a Medical Detection Dogs nevű buckinghamshire-i jótékonysági szervezet szakértői képezték ki.

„A hatékonysági mutatók egyszerűen elképesztőek – nyilatkozta Dr. Claire Guest, a szervezet műveleti igazgatója – Az évek során rengeteg pénzt költöttünk hagyományos vizsgálati módszerekre, de ennek ellenére nem sikerült előrelépést elérni a hatékonyságukat illetően. Emiatt rengeteg támogatás ment veszendőbe, nem is beszélve a páciensekről, akiket sok kellemetlenségtől lehetett volna megkímélni.”

„A keresőkutyák ezzel szemben rendkívül hatékony alternatív megoldást kínálnak, és elképesztő hatásfokkal dolgoznak. A kutyák még egy az ezerhez arányú higításban is képesek felismerni bizonyos szagokat, és mi éppen ezt a képességüket használjuk ki a rákos sejtek vizeletből való szűrésénél.” A kutyák ráadásul már az első tünetek megjelenése előtt képesek felismerni a rákos sejteket a húgyhólyag-, petefészek- és melldaganatok esetében.

A jótékonysági szervezet szakértői hamarosan a Lordok Házában tartanak bemutatót a speciálisan kiképzett kutyák segítségével.