Paradicsommal a prosztatarák ellen

Az étrend befolyásolhatja a prosztatarák kockázatát. A feldolgozott, vagy vörös húsok növelhetik a kockázatot, míg a likopénben gazdag paradicsom csökkentheti azt. A prosztatarák legnagyobb étrendi taposóaknája egyszerűen a túl sok élelem. Az agresszív prosztatarák, úgy tűnik, a túlsúlyhoz társul, így a kalóriák figyelése fontos a betegség szempontjából.

Az elhízott férfiaknál nagyobb a prosztatarák veszélye és az ebből eredő halál kockázata. Egy 27,5 és 30 közötti testtömegindexű férfinél 17%-kal nagyobb az előrehaladott prosztatarák esélye, mint egy 25 alatti testtömegindexű férfinél.

A kockázatot csökkentő ételek

Egyes ételek befolyásolhatják a prosztatarák kockázatát. Amit gyakran emlegetnek, az a paradicsom, paradicsom alapú termékek és likopén. A likopén az a vegyi anyag, amely a rózsaszínes-piros színt adja a paradicsomnak, görögdinnyének és grapefruitnak, és azt feltételezik róla, hogy nem csak a prosztatarák, hanem több más rákféle kockázatát is csökkenti. Bár az amerikai gyógyszerügyi hatóság nem talált bizonyítékot a likopén prosztatarák elleni hatására, azt elismerte, hogy a paradicsom csökkentheti a betegség kockázatát.

ProsztatarákNoha még nem dőlt el, hogy a likopénnek milyen jótékony hatása van, a paradicsom és a paradicsom alapú termékek sok antioxidánst és más olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek valószínűleg védenek a prosztatarák ellen. A paradicsomot a legjobb hatás érdekében elfogyasztása előtt meg kell főzni. A főzés vagy a pürésítés kiszabadítja a paradicsom sejtjeiben lévő likopént.

Növelhetik a kockázatot

Néhány étel valóságos gonosztevő a prosztatarák elleni küzdelemben. A feldolgozott és vörös húsok – pl. marha, bárány, sertés – enyhén növelik a betegség kockázatát. Nincs heti mennyiségi korlát, de mindenképpen javasolt csökkenteni a fogyasztásukat.

A kalciumnak sok jótékony tulajdonsága van, de a prosztatarák kockázatát a nagy adag kalcium jelentősen növelheti. Célszerűbb a kalciumot ételeken keresztül felvenni, ez életkortól függetlenül a legbiztonságosabb.

A prosztatarák kockázatának további csökkentésére jó gondolat az általános rákmegelőzési tanácsokat követni: naponta együnk gyümölcsöt és zöldséget, a napi alkoholfogyasztás legyen kevesebb, mint 2 pohár, és napi fél-egy óra mozgás javasolt.

(Angolból fordította: Korom Lajos)