Bajuszhuszárok a prosztatarák ellen

Különleges rendezvény látogat hazánkba idén novemberben. Egy ausztrál kezdeményezés, a Movember alapján Magyarország férfitagjai egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és megnövesztik ékes arcszőrzetüket. Ezen tettükkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A kampány zárásaként, november végén, egy hivatalos Bajusz Party-val ünneplik meg a mozgalmat a PortH Városi Csárdában.

20101031_vakbottyanA magyar történelem során az arcszőrzet, ezen belül a bajusz viselete óriási szerepet töltött be. A férfiasság egyértelmű jelképeként tartották számon ezt a hol kackiás, hol pedert, hol rövidre nyírt, hol pedig gondosan göndörített szőrzetet. Jelentése és alakja korok és társadalmi rétegek szerint is változott – számos formában visszaköszönt, sokszor kötötték egyes történelmi személyiségekhez is.

Az Ausztráliából indult Movember (szójáték az angol „moustache” (bajusz) és november szavak összevonásából – a szerk.) mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

A kampányhoz többek között olyan közéleti személyiségek csatlakoztak, mint a Belmondo zenekar, Szekeres Junkies András vagy Papp Supernem Szabi.

A rendezvény helyszínéül a nemrég nyitott PortH Városi Csárda szolgál: „Örömmel bólintottam rá a rendezvényre, hiszen én is a bajszosok népes csoportját erősítem, továbbá szeretem az ilyen ötletes, mégis mély tartalommal bíró kezdeményezéseket” – mondja a PortH tulajdonosa.

20101031_lajsz_andrasA buli november 25-én (csütörtökön) lesz, ahol minden bajuszost szeretettel várnak. A résztvevő Bajuszfivérek bajszuk milyenségéhez és egyéniségéhez mérten öltöznek be – rocksztárnak, metálos motorosnak, Magnumnak, Jákob rabbinak, remetének vagy bárminek, ami a viselt bajuszhoz passzol, valamint kísérőjük, a Bajusznővérük megjelenését is a sajátjukéhoz igazítják.

Az est végén megválasztják a Legjobb Bajuszos Karaktert, Miss Bajuszt és, természetesen, az Év Bajuszkirályát is. A derűs hangulatú és látványos bulik célja játékos, vicces formában is felhívni a figyelmet a prosztatarák megelőzésének, a megfelelő vizsgálatok és szűrések elvégeztetésének szükségességére, a folyamatos tájékozódás és figyelemmel követés fontosságára. Az esemény támogatója a videoklinika.hu.

Változtassuk meg a férfias egészség arcát! Minden bajusz számít!

További információk:
Paul Ágnes
Organic Communications Kft.