Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Kiszagolják a prosztatarákot

Tavaly olasz kutatók mutattak be egy tanulmányt, melyben a kutyák 677 minta esetén 98 százalékos pontossággal dolgoztak, ami jóval hatékonyabbnak tűnik, mint a jelenlegi vérteszt, ami 15-20 százalékban hibás eredményt ad. Az Egyesült Királyságban már engedélyezték azt a klinikai vizsgálatot, amely kutyákat használna a prosztatarák diagnosztikájában.

Kiszagolják a prosztatarákotA Milton Keynes Egyetemi Kórház munkatársai a hagyományos tesztekkel vetnék össze a kutyák érzékenységét: a hároméves vizsgálati időszakban mintegy 3000 beteg vizeletét fogják előzőleg kiképzett kutyákkal szagoltatni. A vizsgálatban kilenc állat vesz majd részt, és a kutatók azt várják, hogy a szaglási teszt érzékenyebb lesz, mint a jelenleg elfogadott hagyományos diagnosztikai módszerek.

Tavaly olasz kutatók mutattak be egy tanulmányt, melyben a kutyák 677 minta esetén 98 százalékos pontossággal dolgoztak, ami jóval hatékonyabbnak tűnik, mint a jelenlegi vérteszt, ami 15-20 százalékban hibás eredményt ad. A brit vizsgálatot vezető Dr. Claire Guest szerint a kutyák érzékenysége nagyságrendekkel nagyobb az embernél, már néhány részecskét is detektálni tudnak a trillióból. Ez azt jelenti, mintha kétszeres olimpiai medencében érzékelnek egy cseppnyi vért.

Magyarországon évente 3500-4000 új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, az esetek mintegy egynegyedében a betegség halálokként szerepel.