Szép új világ – szex nélküli utódok?

Evolúciós szempontból a szex kulcsfontosságú szerepet játszik az emberiség történetében, de elképzelhető, hogy hamarosan nem lesz szükség rá: a petesejtek akár bőrsejtekből is előállíthatók lesznek, és a szülők szabadon választhatják meg születendő gyermekül külső és belső tulajdonságait.

A Stanford University genetika-etikai szakértője szerint a technika már tart ott, hogy hamarosan akár széles tömegek számára is elérhető legyen a modern eljárás, amelynek keretében a szülők laboratóriumi körülmények között készíttethetnek maguknak „dizájner-babákat”.

Laborban készülnek a dizájner-babák?Hank Greely professzor úgy véli, hogy feltehetően 20-40 éven belül a szülők könnyedén kiválaszthatják azt az embriót, amely nemcsak tökéletesen egészséges, de egyúttal a megfelelő tulajdonságokkal is rendelkezik: adott a haj- és szemszíne, a különféle tehetségei, képességei.

Mivel a professzor szerint a többség valószínűleg ezt a biztos és kényelmes megoldást választja majd a családalapításra (Miért is kockáztatná meg beteg és problémás gyerekek világra jöttét?), a szex idővel teljesen ki fog menni a divatból, legalábbis kevesebben használják majd utódnemzésre.

Egyes szakemberek szerint az új, mesterséges emberi faj olyasfajta, emberre nem jellemző intelligenciát hoz majd magával, amely 100-150 éven belül könnyedén kiirthatja fajtánkat.