Sok iskolásnak fáj a háta

Egyre több gyerek küzd hátfájással, és a tendencia a kor előrehaladtával csak romlik. Mire a tinédzserkort elérik, ötből két gyerek komoly hátfájással küzd, de csak a gyerekek 7 százaléka kap megfelelő kezelést. Ez azért is aggasztó, mert a hátfájós gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek hátfájós felnőttek, amikor már még nehezebb segíteni a problémán.

Az ohiói Nationwide Children's Hospital munkatársai végeztek kutatást, amelyben korábbi elemzéseket vizsgáltak. Az eredmények összevetésekor kiderült, hogy a hát alsó részét érintő fájdalom a hétévesek 1 százalékát érinti, míg a tízéveseknél már 6 százalékos ez az arány. A kutatókat is megdöbbentette, hogy míg sokak szerint a hátfájás az idősek betegsége, a 14-16 éves kamaszok 18 százaléka panaszkodik arról, hogy fáj a háta.

Ez is lehet az oka

A kutatást vezető dr. James McDonald szerint annak, ha egy gyerek krónikus hátfájással küzd, számos oka lehet. Ezek között szerepel a sport és egyéb testmozgás, a gyors növekedés, a korábbi hátfájdalom, illetve a családban gyakran előforduló hátfájás. A nők körében egyébként általában gyakoribb a probléma, mint a férfiaknál.

A szakemberek szerint fontos volna, hogy a probléma csökkentése érdekében az óvodák és az iskolák rendszeres tartásjavító és hátizomfejlesztő tornákat iktassanak a tantervbe.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés