Hátfájás esetén is mozogjunk

Sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a hátfájás kockázata. A derékfájással küzdők többségének panasza kihat a mindennapi feladatokra, de épp ezek a teendők okozhatják a fájdalmat. A rendszeres mozgás erősíti a hát- és törzsizmokat, akut hátfájáskor ellenjavallt a megerőltető edzés. Az ágynyugalom és a hosszas inaktivitás súlyosbíthatja a panaszokat.

„A derékfájással küszködők többségének panasza kihat a mindennapi feladatokra, miközben pont ezek a teendők okozhatják a fájdalmat” – mutatott rá a specialista. „Fontos beazonosítani a káros szokásokat, és változtatni rajtuk” – nyilatkozta Dr. Gleiber a szervezet sajtóközleményében.

Az abban foglaltak szerint a rendszeres testmozgás megerősíti a hát- és törzsizmokat. Akut hátfájás esetén ellenjavallt a megerőltető edzés, ám ajánlott felkelni és mozogni egy kicsit. Az ágynyugalom és a hosszas inaktivitás súlyosbíthatja a panaszokat.

Lényeges továbbá a nehéz súlyok emelgetésének elkerülése. Ha mégis erre van szükség, oda kell figyelni a megfelelő technikára: egyenes háttal, behajlított térddel szükséges nekilátni a feladatnak.

Az ideális testsúly megtartása is kulcsfontosságú, hiszen a túlsúly és az elhízás még nagyobb terhet ró a gerincre.

A testtartás tudatos figyelésével is megelőzhető a gond, illetve csillapítható a fájdalom. A füleknek egy vonalban kell lenniük a vállakkal, a vállaknak pedig a csípővel. A felkarok lazán lógva, a testhez közel pihennek, a kezek pedig egy vonalban vannak ilyenkor az alkarokkal.

A statisztikák szerint a hát- és derékfájdalom világszerte a leggyakoribb problémák egyike, így közegészségügyi kérdés a csillapítása és a megelőzése.

Ha szeretne olvasni a lumbágóról is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A lumbágó – pokoli gerincfájdalom