A lumbágó – pokoli gerincfájdalom

Elég egy ügyetlen mozdulat, és hirtelen semmi sem működik, ránk tör a fájdalom. A lumbágó teljesen váratlanul jön, de megfelelő kezeléssel a panaszok legtöbbször rövid időn belül enyhülnek. A jó hír: a lumbágó rendkívül kellemetlen, de nem veszélyes. Ha azonban a fájdalom erősödik, vagy három napnál hosszabb ideig tart, indokolt az orvos felkeresése.

De mi is rejlik a fájdalom mögött? Hirtelen kialakuló fájdalom a hátgerincben, ami mozgáskorlátozottságot okoz, és lehetetlenné teszi az egyenes testtartást. Habár egy akut lumbágó egyik pillanatról a másikra szinte megbénítja az érintett személyt, általában nincsenek hosszú távú következményei, és néhány nap múlva javul a helyzet.

Tipikus tünetek

A lumbágót hirtelen, éles vagy szúró hátfájás jellemzi, ami egyfajta bénító érzést okoz, így az érintett nem tud kiegyenesedni és alig tud mozogni. Általában görbült, kímélő testtartást vesz fel, ami viszont újabb fájdalmat vagy izomfeszültséget okozhat. A fájdalom általában a hát alsó részén, az egyik oldalon, a fenék és a derék között jelentkezik. A fájdalom kisugározhat az egyik lábra is.

A lumbágó okai

Az erős fájdalom oka többnyire egy becsípődött ideg, valójában azonban a lumbágónak több oka is lehet:

  • a csigolya- vagy a csípőízület blokkolása
  • porckorongsérv a lumbális régióban
  • erős izomfeszültség
  • gerincízületek kopása

A fájdalomra közvetlen reakcióként a hátizmok olyan erőteljesen megfeszülnek, hogy az érintettek általában már nem tudnak normális testtartást felvenni.

Nem mindig van kiváltó ok

Mivel az ágyéki régióban bőségesen találhatók idegszálak, már a kisebb okok is súlyos fájdalomrohamokat okozhatnak. Az ok gyakran egy rossz elfordulás, hajlás, vagy túl nehéz tárgy emelése. A nedves hideg, vagy pszichés tényezők is kedvezhetnek a lumbágónak. A fájdalom napokkal a kiváltó ok után is jelentkezhet.

Bizonyos esetekben semmilyen specifikus kiváltó ok nem található, de a lumbágó oka lehet például a testmozgás hiánya, az izmok lerövidülése vagy a túlterhelt szalagok. A gyermekek kivételével szinte minden korosztályt érinthet a lumbágó.

Javaslatok a lumbágó panaszainak házi enyhítéséhez

Gyakran nincs is szükség orvoshoz fordulni a tünetekkel. Ha a panaszok nem haladják meg a 2-3 napot, és a fájdalom nem sugároz a lábba, és ott nem okoz zsibbadást, a betegek segíthetnek magukon:

Először feküdjön vízszintes helyzetben, a térdet derékszögben hajlítva, vagy oldalt, felhúzott lábakkal. Ezt a pozíciót naponta többször is felveheti.

Hogy a közvetlen hő, vagy a hideg jólesően hat-e, az egyénileg eltérő. Akinek először van lumbágója, ki kell próbálnia.

Ha a meleg jót tesz és a bőr tolerálja, segíthet fűtőpárna vagy gyógyszertári melegtapasz. A mikrohullámú sütőben felmelegített gyógyiszap is alkalmazható a fájdalmas területre.

Akinek akut izomfeszültség esetén jót tesz a hűtés, használhat a gyógyszertárból származó úgynevezett kriogélt, jégzselét.

A receptmentes fájdalomcsillapítók megszakíthatják a fájdalom körforgását, az izomfeszültséget.

A természetben is megtalálhatók fájdalomcsillapítók: az ördögcsáklya, fűzfakéreg-kivonat, Cayenne-bors tinktúra vagy kenőcs.

Ha megfelelően tud mozogni, akkor célszerű forró fürdővel vagy hosszabb ideig tartó zuhanyozással kezelnie magát.

A kímélő testtartás ma már nem ajánlott, vagyis ne tervezzen többnapos ágyban fekvést. Ehelyett ajánlatos kímélő mozgás (gyaloglás, tornagyakorlatok).

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a fájdalom erősödik, vagy három napnál hosszabb ideig tart, indokolt az orvos felkeresése. Ellenkező esetben a fájdalom és a feszültség ördögi köre alakul ki. Ha a fájdalom több mint két hétig fennáll, annak okát röntgenvizsgálatokkal vagy számítógépes tomográfiával is meg kell határozni. Egy esetleges porckorongsérv intenzívebb kezelést igényel.

Ha a láb zsibbad vagy bizsereg, ha krónikus betegségben, például cukorbetegségben vagy csontritkulásban szenved, ha magas láz és hidegrázás jelentkezik, vagy bizonyos gyógyszerek (például kortizon) bevétele után jelentkezik a hátfájdalom, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Minél pontosabban ismert az ok, annál sikeresebb a kezelés. A célzott orvosi kezelések közé tartozik például a kiropraktika, azaz a blokkolt csigolyák helyretétele, vagy ízületi kopás esetén a helyi fájdalomcsillapító injekció beadása.

A fizioterápiás kezelés különösen hasznos, ha főleg izomprobléma áll fenn. A lumbális gerincen végzett manuálterápiás kezelést képzett fizioterapeuták vagy gyógytornászok végzik. Maga a fizioterápia általában nem lehetséges akut lumbágó esetén, de utólag segít abban, hogy erősítse a hátizmokat, és így megakadályozza a visszaesést.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a hátfájásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hátfájáskor is mozogjunk