Jobban alkalmazkodik, ha meditál

A meditáció azonnali hatással van a viselkedésre, még akkor is, ha első alkalommal történik. Bizonyos meditációs technikák lehetővé teszik, hogy az adott pillanatban a céljainknak megfelelően tudjunk alkalmazkodni, egyúttal segítenek a rugalmatlanság leküzdésében is. Az első eredmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a meditáció rögtön hat a magatartásra.

Jobban alkalmazkodik, ha meditálLorenza Colzato és Iliana Samara, a holland Leideni Egyetem munkatársai a Consciousness and Cognition című szakfolyóiratban tették közzé eredményeiket, amelyek elsőként bizonyítják, hogy a meditáció azonnali hatással bír a viselkedésre – még akkor is, ha első alkalommal történik.

„Alapvetően kétfajta meditáció létezik, amelyek kétféleképpen hatnak ránk. Az egyik a nyitott meditáció, ami minden gondolatra és érzésre fogékony, a másik pedig a fókuszált meditáció, ami egy bizonyos gondolatra vagy tárgyra irányul” – magyarázta a szakember.

A kísérletben 36 olyan ember vett részt, akik még sohasem meditáltak. Egyik felük a nyitott, másik felük pedig a fókuszált formát próbálta ki nagyjából 20 percig. Utána el kellett végezniük egy feladatot: a lehető leggyorsabban elválasztani az irreleváns információt a relevánstól.

Az adatok szerint a nyitott meditációt végzők sokkal jobban teljesítettek, mert kedvezőbben alkalmazkodtak a pillanatnyi célhoz, mint azok, akik fókuszált meditációt folytattak.

„Az eredmények még előzetesnek tekinthetőek ugyan, ám első bizonyítékául szolgálnak annak, hogy a meditáció rögtön hat a magatartásra, és ehhez nincs szükség hosszas gyakorlásra. Kutatásunk ennélfogva új fényt vet a meditáció alkalmazkodásban történő felhasználhatóságára” – összegezte Colzato.