Mudrák: meditáció, belső harmónia

A különféle gyógyító hatású ujjtartások (mudrák) az ősi Indiában születtek meg, onnan terjedtek tovább a keleti civilizációkban. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugaton is egyre népszerűbbé váltak, hiszen remekül használhatók az öngyógyításban, és gyakorlásukhoz semmilyen segédeszközre nincs szükség, ezért kiváló otthoni módszerei a gyógyításnak.

Meditációs mudra

Többféle ujjtartás (mudra) is alkalmas a meditáció támogatására, ezek természetesen az ellazulásban (relaxációban) ugyancsak segítenek. Közülük az egyik a Dhyanamudra.

Helyezkedjünk el egy kényelmes testhelyzetben, pl. törökülésben, fél lótusz vagy lótusz ülésben. A fej, a nyak és a gerinc együtt egyenes vonalat képezzen. Csukjuk be a szemünket és a szájunkat. Helyezzük a jobb kezünket a balba úgy, hogy mindkét tenyér felfelé nézzen.

Koncentráljunk a légzésünkre: érezzük, hogy az energia minden egyes belégzéssel beáramlik a testünkbe, és képzeljük el (jelenítsük meg képben, vagyis vizualizáljuk), hogy a salakanyagok és a mérgek (toxinok) minden egyes kilégzéssel távoznak a testünkből. Próbáljuk a figyelmünket folyamatosan rajta tartani a légzésünkön.

A Dhyanamudra hozzájárul a koncentráció erősítéséhez, ezért gyakorlása különösen előnyös diákok számára. Segít abban, hogy megszabaduljunk a stressztől és bármilyen feszültségtől.

A meditációs mudrát 15-20 percen át tartsuk ki. A legjobb, ha reggelente végezzük, de más időpontban is hasznos. Fontos, hogy csendes helyen gyakoroljunk, és kizárólag a légzésünkre összpontosítsuk a figyelmünket.

Matangi mudra

Ugyancsak szükségünk lehet a belső harmóniát támogató ujjtartás, a Matangi mudra használatára. (Matangi: a belső harmónia és a királyi uralom hindu istennője, Saraswati tantrikus formája.)

A gyomor tájékán, a napfonat (solar plexus) előtt kulcsoljuk össze két kezünket úgy, hogy a középső ujjainkat nyújtsuk ki és érintsük egymáshoz. Lassan, egyenletesen lélegezzünk, közben összpontosítsuk figyelmünket a köldök fölötti területre, vagyis a napfonat idegközpontra, és képzeljük el, hogy azon keresztül történik a be- és kilégzés.

Ennek a mudrának számos jótékony hatása van. Javítja az emésztőrendszerhez tartozó valamennyi szervünk működését, emellett támogatja a szívet és a vesét. Oldja az emésztést gátló belső feszültséget, a görcsöket és a teltségérzést is. Hasznos lehet még a gyenge emésztésből eredő fejfájás csillapításában. Az elemek közül az újrakezdéssel összefüggő Fa elem és a biztonságunkhoz kapcsolódó Föld elem működését serkenti.

A Matangi mudrát naponta többször is használhatjuk, szükség szerint, vagy pedig megelőzés, karbantartás céljából tartsuk ki naponta 3-szor, alkalmanként 4 percig.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna még a mudrákról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mudrák: hangulatjavítás, fejfájás