Mudrák: hangulatjavítás, fejfájás

A különféle gyógyító hatású ujjtartások (mudrák) az ősi Indiában születtek meg, onnan terjedtek tovább a keleti civilizációkban. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugaton is egyre népszerűbbé váltak, hiszen remekül használhatók az öngyógyításban, és gyakorlásukhoz semmilyen segédeszközre nincs szükség, ezért kiváló otthoni módszerei a gyógyításnak.

Prithvi (Föld) mudra

A különféle ujjtartások (mudrák) ismertetését folytatva, ezúttal a prithvi (Föld) mudráról lesz szó, amely segít túljutni a fizikai (testi) gyengeségen, javítja az emésztést, ezért annak is hasznos, aki hízni szeretne. A mudra gyakorlása után az ember frissebbnek, energikusabbnak érzi magát, és ez meg is látszik rajta. Ha valakinek rossz a kedve, akkor is érdemes kipróbálnia ezt az ujjtartást, és meglátja: javulni fog a hangulata.

Érintsük össze a hüvelykujj és a gyűrűs ujj begyét, és tartsuk gyöngéden nyomva. (E két ujj találkozása a Tűz és a Föld elem energiájának egyesítését jelképezi.) A többi ujjunkat tartsuk egyenesen. A mudrát bármilyen hosszú ideig gyakorolhatjuk, időkorlát nincs, de javasolt a 15-30 perc közötti időtartam.

Mahasirs (nagy fej) mudra

A korábbiak után ismét egy hasznos ujjtartás (mudra), amelynek ezúttal, mint a neve is mutatja, a fejfájósok vehetik hasznát. A Mahasirs mudra a fejfájás csillapítása (megszüntetése) mellett másra is jó: oldja a stresszt a nyak, a hát és a gerinc táján, megnyugtatja az embert, különösen a fáradt, feszült szemnek segít, sőt egyes emésztési gondokon is javíthat.

Végrehajtása: a hüvelykujj begyét érintsük össze a mutatóujj és a középső ujj begyével, majd finoman nyomjuk össze őket. A gyűrűsujjunkkal érintsük meg a tenyér közepét, a kisujjunk nyújtva legyen. A mudrának nincs időkorlátja, használjuk tetszőleges ideig, szükség szerint.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna még a mudrákról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mudrák: torokproblémák, emésztés