Mudrák: torokproblémák, emésztés

A különféle gyógyító hatású ujjtartások (mudrák) az ősi Indiában születtek meg, onnan terjedtek tovább a keleti civilizációkban. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugaton is egyre népszerűbbé váltak, hiszen remekül használhatók az öngyógyításban, és gyakorlásukhoz semmilyen segédeszközre nincs szükség, ezért kiváló otthoni módszerei a gyógyításnak.

Shankha mudra

Elsősorban az elvesztett hangunk visszanyerésére használhatjuk ezt az ujjtartást (pl. hangszálgyulladás esetén). Hatékony még légcső-, torok-, mandula- és pajzsmirigy problémáknál. Mindemellett a shankha mudra támogatja az emésztést, jó lehet a legkülönbözőbb gyomor-bélrendszeri rendellenességekben.

Hogy a torokra és környékére mennyire erősen hat, arról tegnap este magam és a jógacsoportom tagjai is meggyőződhettek. Nem is tartottuk ki a mudrát sokáig, talán mindössze 2-3 percig végeztük, mégis többen köszörülték a torkukat, köhögni kezdtek, a jógaóra végén pedig beszámoltak róla, milyen erősen érezték az ujjtartás hatását.

Formáljunk fészket a jobb kezünk ujjaiból. A bal hüvelykujjat dugjuk be alulról a fészekbe, a bal kéz többi ujját hajlítsuk rá a fészekre. Ezt követően a bal mutatóujj begyét érintsük a jobb hüvelykujj begyéhez. Két és fél percig tartsuk ki a mudrát, majd cseréljük meg a kezeket, most a balból képezzünk fészket stb.

Alkalmanként tehát 5 percig tart a gyakorlás, és naponta legalább 3-szori végrehajtás javasolt. Fontos, hogy miközben a mudrát kitartjuk, a kezünk a mellkas előtt legyen.

Prana mudra

A prana mudra elsősorban az emésztést támogatja. Emellett ösztönzi az immunrendszer működését, és álmatlansággal küzdőknek is segít. Mivel a prana mudrát a lelki-érzelmi egészség szempontjából kulcsfontosságúnak tartják, beszámolók szerint gyakorlása jótékonyan hat a rákban és AIDS-ben szenvedő betegek mentális állapotára.

Érintsük össze mindkét kézen a hüvelykujj begyét a gyűrűs- és a kisujj begyével, eközben a mutató és a középső ujjunkat tartsuk egyenesen nyújtva. A gyakorlásnak nincs időkorlátja, de beszámolók szerint különösen eredményes a mudra használata ebéd és vacsora után, kb. 10 percig kitartva.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna még a mudrákról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mudrák: szívpanaszok, tisztítás