Mudrák: szívpanaszok, tisztítás

A különféle gyógyító hatású ujjtartások (mudrák) az ősi Indiában születtek meg, onnan terjedtek tovább a keleti civilizációkban. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugaton is egyre népszerűbbé váltak, hiszen remekül használhatók az öngyógyításban, és gyakorlásukhoz semmilyen segédeszközre nincs szükség, ezért kiváló otthoni módszerei a gyógyításnak.

Apan vayu mudra

A különféle ujjtartások (mudrák) közül véleményem szerint a legfontosabb az Apan vayu mudra. Ez ugyanis a legkülönbözőbb szívpanaszoknál segít, hatása rövid időn belül jelentkezik, és szívrohamnál akár életmentő is lehet – ha addig végezzük az ujjtartást, amíg megérkezik az orvos.

Ugyancsak segít ez a mudra asztma, magas vérnyomás és migrén esetén. Ha fárasztó, de elkerülhetetlen, hogy valaki felmenjen egy lépcsőn, akkor a lépcsőzés előtti, néhány percen át tartó gyakorlása mérsékli a fáradtságot.

Hajlítsuk be mindkét kézen a mutatóujjat, és érintsük hozzá a hüvelykujj alatti párnás részhez. Ezt követően érintsük össze, gyöngéden nyomjuk a hüvelykujj begyét a behajlított középső ujj és gyűrűsujj begyével. Kisujjunkat tartsuk egyenesen.

Az Apan vayu mudra végzésének nincs időkorlátja. Rendszeresen jelentkező szívpanaszoknál napi legalább 45 perces gyakorlás javasolt – de persze nem az orvosi terápia helyett!

Apan mudra

Az Apan mudra a tisztító hatásáról ismert. Rendszeres gyakorlásával elősegítjük a különféle salak- és méreganyagok eltávolítását a szervezetből – izzadás, vizelet és széklet révén. Igen hasznos ez a mudra különféle gyomor-bélrendszeri panaszok, túl sok gyomorsav és székrekedés esetén. Mivel a hasnyálmirigyet is tisztítja, cukorbetegeknek ugyancsak segíthet. Köhögésnél tisztítja a torkot. Mivel fokozza az izzadást, alkalmazásával lehűthetjük a testet.

Érintsük össze mindkét kezünkön a hüvelykujj, valamint a középső és a gyűrűsujj begyét, és gyöngéden nyomjuk össze őket. A mutatóujjat és a kisujjat tartsuk kinyújtva. Miközben a mudrát végezzük, próbáljunk mindinkább ellazulni.

A gyakorlás szempontjából időkorlát nincs, de egy-egy alkalmazás során érdemes kb. 45 percig kitartani a mudrát, hogy a legjobb eredményt érjük el.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Akupresszúra: stresszkezelés, emésztési problémák