Breathwalking: légzés és gyaloglás

A breathwalking kombinálja a jógagyakorlatokat, a gyaloglást és a meditációt. A gyors járás elősegíti a kitartást, emellett a tudatos légzés és a jóga élesebbé teszi az elmét és ezzel elérjük a kívánt kikapcsolódást. A breathwalking évek óta divatos Amerikában, és egyre több és több támogatót talál Európában is. Hogyan működik a breathwalking?

A breathwalking szelíd sportolási mód, amely a ritmikus légzéssel történő gyaloglást, a meditációs gyakorlatokat és a kundalini jóga gyakorlatait kapcsolja össze:

 • Lélegezzen a járás ritmusában, lélegezzen be négy ütemben, majd lelegezzen ki ismét négy ütemben.
 • A hüvelykujj és a többi ujj érintkezik, mondjuk a „Sa-Ta-Na-Ma” mantrát (végtelen, élet, halál, újjászületés), és a távolba irányítjuk pillantásunkat.
 • A koncentráció növekszik, a fej kitisztul, és energia áramlik a testbe.

Ezzel a módszerrel megismerhetjük a breathwalking egy részét, a légzés és a jóga kombinációját, és aha-élményben lehet része annak is, aki nem ismeri a jógát és nem sportol.

Aki lélegzik, energiát tankol

Az ember naponta 20.000-30.000-szer lélegzik, percenként 16-20-szor, szinte mindig akaratlanul. Nagyon gyakran rosszul lélegzünk: stressz alatt túl felületesen és túl gyorsan, néha túl erősen, majd ismét túl gyorsan. A megfelelő légzéstechnika nagyon fontos. Bebizonyosodott például, hogy a szív- és érrendszeri betegek megfelelő és tudatos légzése pozitív hatással van a gyenge szívizomra.

A jóga légzésgyakorlatoknak különösen erős harmonizáló hatásuk van a stresszre: több oxigén kerül a vérbe, és a test sejtjei gyorsabban regenerálódnak. Ez pedig elősegíti az egészség általános javulását.

Aki nem tudatosan és túl felületesen lélegzik, annak a vére nem kap elég oxigént. Emiatt a vér nem tudja teljes mértékben eltávolítani a toxinokat, ami véglegesen károsíthatja a sejteket és a szerveket. Ezért vagyunk például gyakran álmosak és depressziósak.

Aki gyalogol, erősíti a szív- és érrendszert

A gyors, sportos, természetes járás út a szervezet egészségéhez. Erősíti az állóképességet, az egész testet, és mozgásba hozza a szívet, a keringést és az anyagcserét. A séta jó hatással van a szív- és érrendszerre, mivel a terhelés kiegyensúlyozott, a túlterhelés szinte lehetetlen. Ezen felül mindenki mehet a saját tempójában – ez nem a sebességről vagy a tökéletességről szól. A szív térfogata és ereje növekszik, a testet jobban ellátja vérrel. A rendszeres állóképességi edzés hosszú távon tehermentesíti a szívet, mivel a vérnyomás alacsonyabb lesz.

Gyaloglás és jóga: ideális kombináció

Az orvosok dicsérik a séta és a jóga kombinációját:

 • A gyaloglás jótékony hatással van az anyagcserére és a hormonális szabályozásra.
 • A meditáció javítja a koncentrációképességet és csökkenti a stresszt.
 • A jóga hasznos például a légzésmechanika javításában és az asztma megelőzésében.

A normál sétával vagy gyaloglással ellentétben a breathwalking tudatos légzést kíván meg.

Breathwalking – útmutató kezdők számára

A breathwalkingnál a járás egy bizonyos légzési ritmussal jár. Ez különösen a kezdőknek szól, de gyorsan megtanulható.

 • Indulás előtt a testet felkészítjük és bemelegítjük.
 • Váltakozzon a lassú és a gyors járás.
 • A járás ritmusában lélegzünk be és ki, miközben mindig négyig számolunk.
 • A séta meditációs alkotóeleme a mantrák mentális ismétlése: az Om ismert – ez támogatja a koncentrációt, és megakadályozza a gondolatok elkalandozását.
 • Ezeket a mantrákat a breathwalking egy fejlettebb formájában összekötik bizonyos kézpozíciókkal. Ezek számláló segédeszközként szolgálnak a légzéshez.
 • A sétát nyújtó jógagyakorlatokkal fejezzük be.

Mire jó a breathwalking?

Ideális a breathwalkingban, hogy előképzettség nélküli, gyógyulni vágyó és sportolni nem képes emberek egyaránt vesznek benne részt, és hamarosan rájönnek, mennyire hatékony ez a járás. A szívbetegségben szenvedők mindig konzultáljanak előbb az orvossal.

A breathwalking javítja az állóképességet, enyhíti a stresszt, segít a fogyásban, erősíti a csontrendszert, és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

Tippek a légzéshez

A breathwalking egyik alkotóeleme a hasi légzés. Belégzéskor a a rekeszizomnak össze kell húzódnia és lefelé kell mozognia. A hasfalnak előre kell kidomborodnia. A mellkasban ilyenkor szívó hatás érvényesül. Ennek eredményeként a tüdő kitágul.

Mellkasi légzés során a bordák felfelé húzódnak és egymástól távolodnak. Ennek eredményeként a mellkas területe növekszik, és ismét negatív nyomás keletkezik. Légzés közben a rekeszizom ellazul és visszanyeri régi formáját. Ezzel kifújjuk a használt levegőt a tüdőből. A bordák összehúzódása támogatja ezt a folyamatot.

Bár a breathwalking igényel némi gyakorlást, és ezt a kezdőknek először szakértői útmutatások alapján kell elvégezniük, de ez a sport edzetlen kezdőknek is alkalmas.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a légzésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Segít a mély és tudatos légzés