Segít a mély és tudatos légzés

A mély és tudatos légzés segít a koncentrációban és az éltető energiánk megőrzésében. A mindennapi stressz, rohanó élet, egészségtelen életmód mind hozzájárul ahhoz, hogy elhanyagoljuk a legtermészetesebb és legfontosabb tevékenységünket, a légzést. Gyakran ökéntelenül felszínesen lélegzünk, ami negatív hatással van a közérzetünkre és az energiánkra.

A következő gyakorlatok segítenek tudatossá tenni a légzésünket, mert a mély és tudatos légzés segít a koncentrálásban és a vitalitás megőrzésében.

Inhalálás

Az ihalálás megfázás esetén népszerű módja a légutak megtisztításának. Nem szabad azonban – mint eddig gyakran ajánlották – kamillás oldattal inhalálni, ezt inkább sóoldattal tegyük. A kamilla a nyálkahártyák kiszáradását okozhatja, a sóoldat megnyugtató hatást gyakorol a nyálkahártyákra, és ezért gyors javulást ígér.

Sós oldat készítéséhez adjon két vagy három teáskanál sót egy liter forró vízhez, ezután a törülközővel letakart fejét tartsa az edény fölé, és mélyen lélegezzen be.

Lazítási gyakorlat

Ez a gyakorlat pihenésre és kikapcsolódásra szolgál. Lehet állva (laza testtartás, váll szélességében lévő terpesz, kissé hajlított térd), vagy ülve végezni. Tartsa karjait a teste mellett, majd lassan emelje fel a mellkas magasságába.

Kilégzéskor tárja szét a karokat. Belégzéskor a karok lassan újra előre mozdulnak. Ismételje meg ezt a gyakorlatot többször. A gyakorlat elvégzése után helyezze kezét a gyomrára, és egy pillanatig maradjon ebben a tartásban.

Légzésgyakorlat

Ez a gyakorlat is segít könnyebben lélegezni. Álljon fel lazán és hajlítsa meg kissé a térdét. Mialatt mély lélegzetet vesz, emelje fel a karját oldalt a feje fölé. Kilégzéskor hagyja, hogy a teste és a karja előrelendüljön. Ismételje meg ezt a gyakorlatot ötször, majd engedje lefelé a felsőtestet.

Feszültségolás

Üljön le egy székre, és lógassa két kezét lazán a lábai közé. A fej erősen hátrahajlik, a vállak, a nyak és a hát feszültségmentes. Lehajláskor lassan lélegezzen ki. Maradjon egy pillanatra ebben a testtartásban, majd ismét egyenesedjen ki, közben mélyen lélegezzen be. A tudatos légzés megkönnyebbülést és nyugalmat hoz.

Szabad légzés

A szabad légzés előmozdítása érdekében üljön keresztbe tett lábbal a talajon és támaszkodjon oldalt a két karjára. Tartsa a fejét magasan, és egyenesen előre nézzen. Ügyeljen arra, hogy a fej és a nyaki gerinc ne legyen túlságosan feszes, mivel ez szédülést okozhat. Lélegezzen be mélyen az orrán át, és a levegőt fújja ki a száján.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a légzéssel kapcsolatban, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Belégzés, kilégzés – megkönnyebbülés