Belégzés, kilégzés – megkönnyebbülés

A speciális légzéstechnikák segítenek a stressz leépítésében. Tudatos légzéssel csökkenthetjük a pulzusszámot, több oxigénhez jutunk, és ezáltal gyorsabban elérjük, hogy ismét tisztán tudjunk gondolkodni.

„A légzés nagyon érzékenyen és közvetlenül reagál a lelki és a testi változásokra is, és stressz hatására elsőként változik meg” – magyarázza Christa Roth-Sackenheim, a Német Pszichiáterek Szövetségének tagja. Ráadásul a légzés az egyetlen testfunkció, amelyet tudatosan befolyásolhatunk.

Egyszerű légzéstechnika

Stresszhelyzetben alapvetően javasolt először egy mély lélegzetet venni, majd lassú és egyenletes légzéssel eljutni az aktív ellazuláshoz.

Egyszerű légzéstechnikai gyakorlat például a következő: minden lélegzetvétel teljesen lazán történjen, közben érezzük, ahogy mozog a has és ellazulnak a hasizmok. A további lélegzetvételeket is hasonlóan végezzük, belégzésnél azonban feszítsünk meg bizonyos izomcsoportokat, amelyeket kilégzésnél ismét ellazítunk. A belégzéssel párhuzamosan feszítsük meg egymás után először a lábakat, majd a kezeket, a felsőtestet, aztán az állkapcsot és végül a hasi részt – javasolja Roth-Sackenheim.

A különböző lazító gyakorlatok, például a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning egyes elemei szintén hatékony stresszoldók.

(Németből fordította: H. O.)