A tej – finomság az álmatlanság ellen

A meleg tejről a puha ágy jut az eszünkbe. Ha még hozzáadunk néhány finomságot, egy igazi édes és tápláló titkos fegyver lesz a kezünkben az álmatlanság ellen. Az altató tej kiváló orvosság arra, hogy a szervezetünket felkészítse az alvásra. Nem csak a gyerekkori emlékek teszik, hogy elálmosodunk ettől az italtól, szinte minden összetevője titkos álompor.

Juharszirupos vaníliás altató tej
(3-5 adag)

  • 2 csésze teljes tej (kókusztejjel is helyettesíthető)
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál blackstrap melasz
  • 1/8 teáskanál valódi tengeri só
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál zselatin (hideg folyadékban oldódó fajta)

Segíti az elalvástKeverjük össze az alapanyagokat, és melegítsük, míg a tej eléri a kívánt langyos vagy meleg hőmérsékletet. Érdemes az altató tejből csak kisebb adagot, mondjuk egy fél csészényit meginni, azt is úgy egy órával lefekvés előtt, hogy ne kelljen éjszaka felkelni pisilni. A maradék tej hűtőben tárolható a következő felhasználásig.

Miért működik?

A zsírok, fehérjék, szénhidrátok kiegyensúlyozott aránya

A szabad legelőn tartott tehenek teje úgy tökéletes, ahogy van, különösen a kiegyensúlyozott fő összetevők miatt. Mindig hasznos, ha odafigyelünk az ételeink egyensúlyára, de lefekvés előtt különösen az.

Kalcium az álmatlanság ellen

A szabad legelőn tartott tehenek teje kiváló kalciumforrás, és remekül segíti az alvást. A kalcium csökkenti a stresszt, és csökkenti a mellékpajzsmirigy hormonok szintjét is, aminek nagy szerepe van az álmatlanságban.

Kókuszolaj az anyagcsere serkentésére

A kókuszolaj anyagcsere-serkentő szuperétel. Növeli a testhőmérsékletet és stabilizálja a vércukrot.

Természetes cukrok a stabil glükózszinthez

A juharszirupban, melaszban lévő természetes cukrok és a tejben lévő természetes laktóz glükózlöketet ad a szervezetünknek, és hozzásegít ahhoz, hogy az éjszaka során ne zuhanjon le a vércukorszintünk. Ha túl alacsony a vércukorszint, megugrik az adrenalin, és beindul egy „mentőakció” a cukorszint növelésére, ami komolyan befolyásolja az alvásunkat. Az elalvás előtti glükózbevitellel megakadályozhatjuk ezt a folyamatot.

Melasz a magnéziumért

A melasz nemcsak jó cukorforrás, de számos fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Az egyik legjobb magnéziumforrás az élelmiszerek között, ami komoly segítség a stressz ellen, illetve az izmok ellazításában. (Az álmatlanság gyakran a magnéziumhiány tünete.)

Tengeri só a stresszcsökkentésre

A só az egyik legjobb tápanyag a stresszhormonok leépítésére, az anyagcsere serkentésére és a biológiai óra karbantartására. Ha Ön rendszeresen felébred hajnali 3 vagy 4 körül, lehet, hogy a kibillent elektrolit-egyensúly az oka. A lefekvés előtt elfogyasztott sós falatok egyenletesebb szinten tudják tartani szervezetünk hormonális ritmusát.

Zselatin a glicin stabilizálására

A zselatin a természet legtökéletesebb fehérjéje. Számos előnye között szerepel, hogy nagyon hatékonyan támogatja az egészséges alvást. A glicin, a zselatin elsődleges aminosava, támogatja a pajzsmirigyet, az anyagcserét, és erősen gyulladáscsökkentő hatású, jól támogatja a pihentető alvást.

(Angolból fordította: H. Orsi)