Már nem ajánlják a tejet

Végre elbúcsúzhatunk a tejtől? Bár még nem tartunk itt, jó úton haladunk, ha a Kanadában most elfogadott étrendi ajánlásokat más országokban is megfontolják. Mint a BBC beszámol róla, az új kanadai ajánlásokból látványosan hiányzik a tej és tejtermékek mindennapi bevitele. Az új rendszer inkább a minél több feldolgozatlan élelmiszer fogyasztását javasolja.

Mennyire egészséges a tej?

A tej egyrészt része az egészséges táplálkozásnak, másrészt sok egészségi probléma forrása. A csecsemők a tejre vannak utalva, a gyermekek és a felnőttek azonban számos más ételhez is hozzájutnak. A tej sok ember számára a napi étrend része – kezdve a reggeli müzlivel vagy a tejeskávéval. Nézzük, hogy elősegíti vagy károsítja az egészségünket?

Mennyire zsíros a sajtunk?

A sajt a napi étrend nagyon értékes része, mert fehérjét, zsírt, szénhidrátot és kalciumot, valamint sok vitamint tartalmaz. Fogyasztjuk kenyérrel, falatkákként borhoz, vagy sütéshez-főzéshez. A jó sajtok nálunk is egyre népszerűbbek, évente 13,2 kg-ot eszünk meg fejenként.

LED-fényben kellemetlen mellékízt kap a tej

Mitől lesz műanyagízű a tej? A LED fényforrásnak (Light Emitting Diode) akár csak három-négy órán át kitett tej minőségében észrevehető minőségromlás áll be, és ez nagyobb, mintha mikrobák szaporodtak volna el benne természetes úton, a tárolás ideje alatt. A LED-fénytől megbízhatóan védett csomagolásban a tej egyébként két hétig tartja meg a minőségét.

A tej – finomság az álmatlanság ellen

A meleg tejről a puha ágy jut az eszünkbe. Ha még hozzáadunk néhány finomságot, egy igazi édes és tápláló titkos fegyver lesz a kezünkben az álmatlanság ellen. Az altató tej kiváló orvosság arra, hogy a szervezetünket felkészítse az alvásra. Nem csak a gyerekkori emlékek teszik, hogy elálmosodunk ettől az italtól, szinte minden összetevője titkos álompor.

Kerülje a tejet és az ízfokozókat, ha teherbe akar esni

Sok nő hosszú hónapokat, éveket vár arra, hogy teherbe essen. Akár van a hátterében szervi elváltozás, akár nincs, megfelelő táplálkozással nagyon sokat lehet tenni azért, hogy mihamarabb megfoganjon a baba. Milyen étrendet érdemes követni, milyen ételeket kellene kerülni a várva várt terhesség érdekében?

Nem segítenek a fogyásban a tejtermékek

A legújabb metaelemzés szerint az étrend kiegészítése néhány adag tejjel vagy joghurttal nem feltétlenül segít a fogyásban. Néhány korábbi kutatás felvetette, hogy a tejtermékek hosszabb ideig tartó telítettségérzést biztosítanak, illetve hogy a tejben és joghurtban lévő kalcium megakadályozza a zsírszövet kialakulását, ezeket az elméleteket azonban nem támasztják alá meggyőző bizonyítékok.

A nyers tej dicsérete

Manapság kétfajta álláspont létezik a nyers (pasztörizálatlan) tejről. Az egyik mereven elutasítja annak fogyasztását, károsnak és „tehénszagúnak” titulálja. A másik szerint a nyers tej igenis szükséges és hasznos a szervezet számára. Dr. Mercola az utóbbira szavaz.

A szoptatás és az intelligencia

A szoptatással táplált csecsemők értelmesebbek, mint a cumisüvegből tápláltak, de ennek a ténynek nincs semmi köze a tej mint táplálék összetételéhez, inkább más tényezőktől függ. Ezt állapította meg a British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Tejcukorérzékenyek, figyelem!

A laktóz intolerancia kialakulásának többnyire genetikai okai vannak. Amikor még nem háziasítottunk olyan állatokat, melyek tejet adtak volna, az emberek genetikai felépítése eltérő volt a maihoz képest, így az anyatejről való leválasztás után senki sem tudta tovább a tejcukrot megemészteni. Az idők folyamán a változó körülményekhez valamilyen szinten igazodott szervezetünk, így kezdtek kialakulni olyan variánsok, akiknél a tejcukor lebontásához szükséges enzim szoptatás után is megmaradt, ugyanis az emlősökben – a szoptatási periódus után – a vékonybél laktázaktivitása mindig megszűnik.