Nem segítenek a fogyásban a tejtermékek

A legújabb metaelemzés szerint az étrend kiegészítése néhány adag tejjel vagy joghurttal nem feltétlenül segít a fogyásban. Néhány korábbi kutatás felvetette, hogy a tejtermékek hosszabb ideig tartó telítettségérzést biztosítanak, illetve hogy a tejben és joghurtban lévő kalcium megakadályozza a zsírszövet kialakulását, ezeket az elméleteket azonban nem támasztják alá meggyőző bizonyítékok.

Nem segítenek a fogyásban a tejtermékekDr. Frank Hu, a bostoni Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója szerint ezek az eredmények rendkívül ellentmondásosak. „Úgy véljük, ezek a bizonyítékok összességében nem támasztják alá azt az elméletet, hogy a tejtermékek segítenek a fogyásban” – állítja a kutató.

Dr. Hu és munkatársai 29 kutatás eredményét elemezték, amelyekben összesen 2101 személy vett részt. E kísérletek felépítésüket tekintve nagyon eltértek egymástól. A tejtermékek fogyasztása egytől több mint hat adagig terjedt naponta, az étrendi intervenció időtartama pedig egy hónap és két év között váltakozott. Némelyik kísérletben a résztvevők kalóriakorlátozott étrendet követtek, míg a többiben nem.

Az American Journal of Clinical Nutrition internetes kiadásában megjelent tanulmányukban a kutatók arról számoltak be, hogy a több tejterméket fogyasztó résztvevők átlagosan 0,14 kilogrammal többet fogytak, mint a kontroll alanyok, ami statisztikailag nem számít jelentős különbségnek. Amikor az eredményeket még tovább elemezték, kiderült, hogy a tejtermékek rövid távon némi előnnyel járnak abban az esetben, ha fogyókúrás étrend részeként fogyasztják. Más esetben azonban több tej, joghurt és sajt fogyasztása nem segít a fogyásban illetve a leadott kilók távol tartásában.