LED-fényben kellemetlen mellékízt kap a tej

Mitől lesz műanyagízű a tej? A LED fényforrásnak (Light Emitting Diode) akár csak három-négy órán át kitett tej minőségében észrevehető minőségromlás áll be, és ez nagyobb, mintha mikrobák szaporodtak volna el benne természetes úton, a tárolás ideje alatt. A LED-fénytől megbízhatóan védett csomagolásban a tej egyébként két hétig tartja meg a minőségét.

Minthogy a tejtermelők és az élelmiszer-kereskedők is energiatakarékos megoldásra törekednek a világításnál, akaratlanul is tönkreteszik a tej minőségét.

A fényár nem jó a tejnekValami rejtélyes okból szeretjük, ha ragyogó fényben fürdenek áruházaink – és tejes polcaink – mondja Robin Dando, a Cornell Egyetem Élelmiszer-tudományi tanszékének kutatója. Kétségkívül vonzó látvány, de károsítja a termékek minőségét.

Azt már tudjuk, hogy a tej érzékszervi minőségét és tápanyagtartalmát károsan befolyásolja a napfény és a mesterséges fényforrások. A riboflavin és más, hasonlóan fényérzékeny összetevők aktiválódnak a tejben a fény hatására, elektronok áramlanak ki gyors egymásutánban, amelyek tönkreteszik a fehérjéket és oxidálják – avassá teszik – a zsírokat. Ennek következtében a tej íze a kartonpapíréhoz vagy a műanyagéhoz lesz hasonlatos.

Az összes, jelenleg használt tejcsomagoló eszköz bizonyos mértékig átereszti a fényt, még az átlátszatlanra tervezett palackok is. A legjobb minőségű tejeknél is kialakul így a mellékíz.

A LED fényforrás a kék fény spektrumában, 460 nanométer körül sugároz, csúcsértéke közel van ahhoz a szűk tartományhoz, amelyben a riboflavin felveszi a fényt, ezért következik be a tápanyagromlás és azzal együtt a minőségromlás.

LED fénynek való kitettség nélkül a legtöbb pasztőrözött tej 14 napig megőrzi jó minőségét. Ahhoz, hogy tovább javuljon a tej minősége, a fényvédő csomagolóanyagot kellene továbbfejleszteni.