Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A szoptatás és az intelligencia

A szoptatással táplált csecsemők értelmesebbek, mint a cumisüvegből tápláltak, de ennek a ténynek nincs semmi köze a tej mint táplálék összetételéhez, inkább más tényezőktől függ. Ezt állapította meg a British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Évtizedeken keresztül keresték a szakemberek a szoptatás és az intelligencia közötti kapcsolatot, és most arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek értelmi képességeit sokkal inkább befolyásolják a genetikai adottságok és a környezeti tényezők.

Az Egyesült Államokban több mint 5 ezer gyermek és 3 ezer anya adatait elemezve megállapították, hogy a gyermekeiket szoptatással tápláló édesanyák általában intelligensebbek, mint azok, akik cumisüvegből etetik gyermeküket. Ha ezt a tényezőt is figyelembe veszik, akkor a szoptatás és a gyermek értelmi képességei között korábban feltételezett kapcsolat szertefoszlik – mondta Jeff Dar, a tanulmány egyik szerzője. A kutatók szerint jóllehet igaz, hogy a szoptatott gyermekek IQ tesztje jobb eredményeket mutat, valószínűnek tartják, hogy ez olyan tényezőkre vezethető vissza, mint az anya intelligensebb volta, magasabb képzettsége és az a képessége, hogy a gyermek számára ösztönzőbb, kedvezőbb környezetet teremtsen. Eredményeiket többek között azzal is alátámasztották, hogy két olyan gyermeket vizsgáltak meg, akik ugyanazon családból származtak, de az egyiküket szoptatták, a másikat pedig cumisüvegből etették. Kiderült, hogy ez a körülmény sokkal kevésbé lényeges a gyermekek intelligenciája szempontjából, mint az egyéb tényezők.

Dr. Chris Lucas New York-i gyermekorvos szakember rámutatott, hogy az intelligencia valószínűleg a leginkább örökölhető tulajdonságok közé tartozik. A gyermek intelligenciáját nagymértékben meghatározzák a szülők értelmi képességei. Ha viszont egy kutató nem méri az anya intelligenciájának szintjét, akkor természetesen előfordulhat, hogy a szoptatással talál kapcsolatot.

Dar hozzátette: függetlenül attól, hogy a vizsgálat során nem találtak kapcsolatot a szoptatás és az intelligencia között, önmagában véve a szoptatás egyértelműen nagyon jó dolog, mert számos előnyt jelent a gyermek és az anya számára egyaránt. Kiemelte közülük az immunrendszer erősítését, különösen a légúti fertőzésekkel és a különféle allergiák kialakulásával szemben.