Kerülje a tejet és az ízfokozókat, ha teherbe akar esni

Sok nő hosszú hónapokat, éveket vár arra, hogy teherbe essen. Akár van a hátterében szervi elváltozás, akár nincs, megfelelő táplálkozással nagyon sokat lehet tenni azért, hogy mihamarabb megfoganjon a baba. Milyen étrendet érdemes követni, milyen ételeket kellene kerülni a várva várt terhesség érdekében?

Tilos a tej?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tej fogyasztása a magas kalcium tartalma miatt kiemelten fontos, ez nincs teljesen így. Magyarországon ugyanis nagyon sokan küzdenek laktóz intoleranciával, illetve tejallergiával, melyeknek gyakori tünete a haspuffadás, a hasmenés, illetve a székrekedés. Lehet, hogy egyszerű a megoldás: elegendő elhagyni az étrendből a tejet.Nem biztos, hogy jót tesz

Mi ennek az oka? Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos szerint röviden azért, mert a tejben lévő kazein nevű fehérje lebontásáért felelős kazeináz enzim csecsemőkor után már nem termelődik. Éppen ezért a tej megemésztése nehézkessé válik, nyálkatermeléssel jár, és hogy az anyagcsere folyamatok a lehető legjobban tudjanak működni, nagy energiákat kell mozgósítania a szervezetnek – amit persze máshonnan, más valami rovására szerez, például a teherbeeséstől. Ha tehát nehezen jön össze a baba, érdemes alaposabban megfigyelni táplálkozási szokásait, és ha úgy veszi észre, hogy a tejfogyasztás után az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott csökkenteni a tej mennyiségén, vagy teljesen elkerülni azt.

Kerülje az ízfokozókat

Bizonyára már ön is hallott róla, hogy az ízfokozók kellemetlen tüneteket okozhatnak, például migrént, heves szívdobogást, hányingert, hányást, vagy hasi görcsöket. Sőt, egyes elméletek szerint a rák kialakulásában is szerepet játszanak. A felsorolás azonban itt még nem ér véget, ugyanis az ízfokozók, főleg az idegméregként elhíresült nátrium-glutamát a teherbeesést is megnehezíti, mivel megemelheti a prolaktin szintet, ami gátolhatja a tüszőérést és a beágyazódást is. Sajnos szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben benne van – főleg a kínai menükben –, így lehetőleg házi készítésű ételeket fogyasszon, és ne csak a teherbeesés előtt, hanem a várandósság alatt, és lehetőleg utána is!

Ezeket fogyassza, ha teherbe akar esni

  • fehérjedús étrend
  • sok zöldség, gyümölcs
  • cickafark tea
  • olajos magvak