Ha várandós, ne egyen medvecukrot!

A túl sok medvecukor árthat a fejlődésben lévő magzat agyának – legalábbis finn kutatók szerint. Alacsonyabbnak bizonyult azoknak a gyermekeknek az IQ-ja, akiknek az édesanyja jelentős mennyiségű medvecukrot fogyasztott a terhesség alatt, a kislányok pedig előbb kezdtek serdülni, mint azok, akiknek a szülője nem, vagy kevés medvecukrot evett.

Anya-magzat kapcsolatanalízis

A módszerről, amely 1996 óta elérhető Magyarországon, és kidolgozója pszichoterápiás tapasztalatok alapján Hidas György és Raffai Jenő pszichoanalitikusok voltak, sokan nem hallottak még. Szerencsére azonban egyre szélesebb körben ismerkednek a kismamák az anya-baba közelebb kerülésének módszerével, és sikerrel alkalmazzák anyaságra való felkészülésükben.

Vegetáriánusok terhessége

Nyugodtan étkezhet vegetáriánus módon várandóssága alatt – bizonyos elővigyázatossággal. Sok vegetáriánus nő aggódik amiatt, milyen hatással lehet étrendje a fejlődő babájára a várandóssága alatt. Az étkezés gondos megtervezésével nincs ok aggodalomra. Egy kicsivel több erőfeszítéssel a vegetáriánus étkezés követése a terhesség alatt is egészséges lehet.

A jóga csökkenti a stresszt a várandós kismamáknál

A jóga csökkentheti a kismamák szorongás- és depresszió-kockázatát – derült ki rgy friss kutatásból. A terhesség alatti stressz az anya és a gyermek számára is egyaránt káros: a koraszülés, az alacsony születési súly, ill. a fejlődési és magatartási problémák nagyobb kockázata társul a magas stressz-szinthez, a csemete kicsi-, továbbá serdülőkorában is.

Kerülje a tejet és az ízfokozókat, ha teherbe akar esni

Sok nő hosszú hónapokat, éveket vár arra, hogy teherbe essen. Akár van a hátterében szervi elváltozás, akár nincs, megfelelő táplálkozással nagyon sokat lehet tenni azért, hogy mihamarabb megfoganjon a baba. Milyen étrendet érdemes követni, milyen ételeket kellene kerülni a várva várt terhesség érdekében?

Kétélű fegyver a várandósság alatti genetikai teszt

A várandósság alatt számos vizsgálat áll az anya rendelkezésére, melyek segítenek megállapítani, ha esetleg valami baj lenne a magzattal. Az egyik ilyen genetikai teszt azonban nem mindig tudja pontosan megjósolni, hogy vajon a kimutatott kromoszóma-rendellenesség okozhat-e majd problémákat a leendő gyermekben, ezért sok anya utólag úgy véli, jobb lett volna, ha el sem végezték volna rajta a vizsgálatot.

Kiolvasható a stressz a várandós anyák nyálából

Nehéz nyomon követni a stresszt, de segítséget jelenthet egy könnyen begyűjthető, mindig rendelkezésre álló testnedv – állítják amerikai kutatók. A John Hopkins Egyetem kutatói kiderítették, hogy a nyál alkalmas lehet egy sor orvosi vizsgálat elvégzéséhez, például arra, hogy ellenőrizzék a várandós nők stressz-szintjét. Megmutatja a keringési betegségek kialakulásának kockázatát és a DNS-vizsgálatra is a legolcsóbb módszer.

Március 25. – A magzatgyermek világnapja

A női lét eme csodáját, a kialakuló, formálódó családot, a várandósságot, a növekvő életet ünnepeljük ezen a napon! Ebben az örömben és csodálatban szeretnénk osztozni Veled is!

Önismeret az anyaságban

A babavárással minden megváltozik bennünk, körülöttünk. Nőiségünk más oldaláról is megmutatkozik, másképp látunk már embereket, helyzeteket, másképp érzékelünk, és a „más állapot” kifejezés szülés után is helytálló.

Várandós anyák, kismamák álmai

A következő álmok egy nyilvános, internetes kismamafórumról valók, és igen hűen tükrözik az anyaszerepre való felkészülés tipikus nehézségeit, a tudattalan félelmeket és szorongásokat.