Kiolvasható a stressz a várandós anyák nyálából

Nehéz nyomon követni a stresszt, de segítséget jelenthet egy könnyen begyűjthető, mindig rendelkezésre álló testnedv – állítják amerikai kutatók. A John Hopkins Egyetem kutatói kiderítették, hogy a nyál alkalmas lehet egy sor orvosi vizsgálat elvégzéséhez, például arra, hogy ellenőrizzék a várandós nők stressz-szintjét. Megmutatja a keringési betegségek kialakulásának kockázatát és a DNS-vizsgálatra is a legolcsóbb módszer.

Nem sokra becsülik a nyálmirigyek váladékát. Kevesen foglalkoztak eddig vele, pedig igazán hasznos anyag. A nyál vonja be az ételdarabkákat, hogy könnyebb legyen lenyelni őket. Vegyületei a keményítőt egyszerűbb cukrokra bontják le, már itt kezdetét veszi az emésztés. Megnedvesíti és tisztítja a nyelvet, hogy az íz sokkal intenzívebb lehessen. Antibakteriális hatóanyagai tisztán tartják a fogakat, megelőzik a szájüregi fertőzéseket. Többféle hormon és enzim szintje mérhető le belőle. Quebeci orvosok felismerték, hogy ugyanolyan pontossággal mutatják ki a HIV-fertőzést, mint a vér. Mások többféle daganattípus nyálból történő szűrésén dolgoznak, például a hasnyálmirigyrákén, mely a betegség első tüneteinek jelentkezésekor általában már halálos áttéteket ad. A törvényszéki szakemberek is nagy hasznát veszik a bűnügyek felgöngyölítése során.

A terhes nők esetében a nyál AA markerét kutatják, mely a vegetatív idegrendszer funkcióját jelzi, mondta el Douglas Granger, a Johns Hopkins Interdiszciplináris Biotudományos Kutatóközpont munktársa, aki a Calgary Egyetemmel együttműködve végezte munkáját. „A marker szintje megemelkedik, ha a vegetatív idegrendszer működésbe lép. Itt most a harcolj vagy menekülj helyzetre kell gondolni.”

83 állapotos nőn alkalmazták a nyáltesztet, és kiderült, hogy a nyál AA szintje (sAA) egységesen megváltozott a másállapot során, sőt, egy napon belül is ingadozást mutatott. Akinél eltérő eredményt láttak, ott olyan tényezők is szerepet kaptak, mint például egy korábbi vetélés, ami még több stresszt okozott. Az eredményeket a Developmental Psychobiology tette közzé. A marker szintje összefüggött az átélt érzelmi stresszel. Az izgalom pozitív vagy negatív voltától függetlenül emelkedett az sAA.

A Miami Orvosi Egyetem kutatói szerint nem csak az sAA jelezheti a stresszt a nyálból, hanem például a kortizol is. „Kimutattuk, hogy a kortizol szintje erőteljesen előrevetíti a koraszülést és a méhen belüli fejlődési elmaradást a depressziós és stresszes kismamák esetében” – jegyezte meg Tiffany Field, a Touch Kutatóintézet gyermekgyógyászati kutató professzora. A miami kutatók azt vizsgálják, hogy a kortizol és az amiláz miként befolyásolja a magzati keringést, melyik zavarhatja az oxigén és a tápanyagok útját. Granger szerint a nyálvizsgálat előnye, hogy könnyű hozzáférni, a mintavétel fájdalmatlan. A beteg beleköp egy csészébe és egy kevéske mennyiségből óriási adathalmaz nyerhető. Sokan biztos szívesebben választanák a vérvétel helyett. További előnye, hogy akár postán is be lehetne küldeni a laborba.