Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ha várandós, ne egyen medvecukrot!

A túl sok medvecukor árthat a fejlődésben lévő magzat agyának – legalábbis finn kutatók szerint. Alacsonyabbnak bizonyult azoknak a gyermekeknek az IQ-ja, akiknek az édesanyja jelentős mennyiségű medvecukrot fogyasztott a terhesség alatt, a kislányok pedig előbb kezdtek serdülni, mint azok, akiknek a szülője nem, vagy kevés medvecukrot evett.

Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a terhes nőket informálni kell a medvecukor és más termékek magzatkárosító hatásáról, melyek glicirrizint tartalmaznak – magyarázta a kutatócsoport, melynek vezetője Katri Räikkönen, a Helsinki Egyetem pszichológia professzora.

Várandósok kerüljék!

Az egészségügyi szervezetek, köztük az U. S. Food and Drug Administration (FDA) és a World Health Organization (WHO) nem hívják fel a figyelmet a medvecukor vagy a glicirrizin fogyasztás veszélyeire. 2016-ban azonban a finn National Institute for Health and Welfare a nem javasolt ételek listájára helyezte a medvecukrot a terhes nők számára.

A kutatás során a várandósok feljegyezték a heti medvecukor fogyasztásukat a terhesség alatt. Az információ birtokában a kutatók kiszámolták, hogy a nők hány mg glicirrizint fogyasztottak. A kismamák 75%-a az egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés medvecukrot fogyasztók csoportjába került, ami azt jelentette, hogy 250 mg-nál kevesebb glicirrizint vittek be a szervezetükbe hetente. 11%-uk több mint 500 mg glicirrizint fogyasztott minden héten.

A kutatók 451 anyukát megkerestek évekkel később, amikor a gyermekük már 10-12 éves volt. 330 édesanya a minimális glicirrizint fogyasztók táborát gyarapította, míg 51-en a sok medvecukrot evők csoportjába tartozott.

Azok a kislányok, akiknek az édesanyja nagy mennyiségben fogyasztotta a vizsgált terméket, előbb kezdtek serdülni a másik csoporthoz képest. Emellett az előbbi csoport tagjainak az IQ-ja átlagosan 7 ponttal alacsonyabbnak bizonyult a medvecukrot minimális adagban fogyasztók gyermekéhez képest. Emellett háromszor nagyobb eséllyel diagnosztizáltak ADHD-t az előbbi csoportban.

A hatásokért a glicirrizin lehet a felelős, mely anyag a szervezetben a magzatot a magas kortizolszinttől védő enzim működését gátolja. A magas kortizolszint pedig hatással lehet a magzat neurológiai fejlődésére. Normális esetben az enzim a kortizolt inaktiválja (kortizonná alakítja) még azelőtt, hogy az áthaladna a méhlepényen.

A kutatók megjegyezték, hogy nem tudták meghatározni azt a medvecukor mennyiséget, amely még biztonsággal fogyasztható, illetve azt sem sikerült tisztázni, hogy a fokozott veszély fennáll-e a terhesség egésze alatt, vagy csak bizonyos időszakban. További kutatások szükségesek a folyamat pontos jellemzésére.

A cikk American Journal of Epidemiology című kiadványban jelent meg.