Ha várandós, ne egyen medvecukrot!

A túl sok medvecukor árthat a fejlődésben lévő magzat agyának – legalábbis finn kutatók szerint. Alacsonyabbnak bizonyult azoknak a gyermekeknek az IQ-ja, akiknek az édesanyja jelentős mennyiségű medvecukrot fogyasztott a terhesség alatt, a kislányok pedig előbb kezdtek serdülni, mint azok, akiknek a szülője nem, vagy kevés medvecukrot evett.

Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a terhes nőket informálni kell a medvecukor és más termékek magzatkárosító hatásáról, melyek glicirrizint tartalmaznak – magyarázta a kutatócsoport, melynek vezetője Katri Räikkönen, a Helsinki Egyetem pszichológia professzora.

Várandósok kerüljék!

Az egészségügyi szervezetek, köztük az U. S. Food and Drug Administration (FDA) és a World Health Organization (WHO) nem hívják fel a figyelmet a medvecukor vagy a glicirrizin fogyasztás veszélyeire. 2016-ban azonban a finn National Institute for Health and Welfare a nem javasolt ételek listájára helyezte a medvecukrot a terhes nők számára.

A kutatás során a várandósok feljegyezték a heti medvecukor fogyasztásukat a terhesség alatt. Az információ birtokában a kutatók kiszámolták, hogy a nők hány mg glicirrizint fogyasztottak. A kismamák 75%-a az egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés medvecukrot fogyasztók csoportjába került, ami azt jelentette, hogy 250 mg-nál kevesebb glicirrizint vittek be a szervezetükbe hetente. 11%-uk több mint 500 mg glicirrizint fogyasztott minden héten.

A kutatók 451 anyukát megkerestek évekkel később, amikor a gyermekük már 10-12 éves volt. 330 édesanya a minimális glicirrizint fogyasztók táborát gyarapította, míg 51-en a sok medvecukrot evők csoportjába tartozott.

Azok a kislányok, akiknek az édesanyja nagy mennyiségben fogyasztotta a vizsgált terméket, előbb kezdtek serdülni a másik csoporthoz képest. Emellett az előbbi csoport tagjainak az IQ-ja átlagosan 7 ponttal alacsonyabbnak bizonyult a medvecukrot minimális adagban fogyasztók gyermekéhez képest. Emellett háromszor nagyobb eséllyel diagnosztizáltak ADHD-t az előbbi csoportban.

A hatásokért a glicirrizin lehet a felelős, mely anyag a szervezetben a magzatot a magas kortizolszinttől védő enzim működését gátolja. A magas kortizolszint pedig hatással lehet a magzat neurológiai fejlődésére. Normális esetben az enzim a kortizolt inaktiválja (kortizonná alakítja) még azelőtt, hogy az áthaladna a méhlepényen.

A kutatók megjegyezték, hogy nem tudták meghatározni azt a medvecukor mennyiséget, amely még biztonsággal fogyasztható, illetve azt sem sikerült tisztázni, hogy a fokozott veszély fennáll-e a terhesség egésze alatt, vagy csak bizonyos időszakban. További kutatások szükségesek a folyamat pontos jellemzésére.

A cikk American Journal of Epidemiology című kiadványban jelent meg.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés