Jógával a depresszió és az álmatlanság ellen

A legújabb kutatások szerint a jóga segíthet a különböző pszichiátriai betegségekben szenvedők kezelésében. A mostani tanulmány elkészítésekor a tudósok összesen 16, a jóga mentális betegségekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás eredményeit hasonlították össze. Az előzetes adatok szerint a jóga abban az esetben is segíthet a depresszióval, valamint alvásgondokkal küzdőknek, ha a betegek amúgy semmiféle gyógyszeres kezelésben nem részesülnek, sőt a gyógyszeres terápián lévő skizofrén és ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) páciensek állapotát is javíthatja.

Jógával a depresszió és az álmatlanság ellenAz eredmények szerint ugyanakkor az evészavarokkal és kognitív betegségekkel küzdők esetében a jógázás nem jár számottevő előnyökkel.

„A jóga, úgy tűnik, jótékony hatással van az agy kémiai üzenetvivő rendszerére és a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra. Ezen kívül az antidepresszáns gyógyszerekhez és a pszichoterápiához hasonlóan befolyásol egyes biológiai folyamatokat” – nyilatkozta Dr. P. Murali Doraiswamy, a Duke Egyetem Egészségügyi Központjának pszichiáter professzora.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a kutatásban részt vett depressziós páciensek nagy részénél a tünetek csak enyhe formában jelentkeztek, így arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy a súlyos depressziót milyen mértékben képes befolyásolni a jóga. „Ezen kívül a kutatásban részt vett jógázók általában csoportosan jógáztak, így nehéz szétválasztani, hogy a javulás mennyiben köszönhető a jógának és mennyiben a szociális interakciónak” – tette hozzá Doraiswamy.

Az egyik, 69 idősebb felnőtt részvételével készült kutatásban a heti rendszerességű jógaórák fél év alatt 40 százalékkal csökkentették a depresszió-teszten mért eredményeket. A kontrollcsoportban, valamint az alternatív kezelési csoportban (ahol Ájurvédát alkalmaztak) ugyanakkor semmiféle javulás nem volt tapasztalható.

Egy másik, 39 alvászavarral küzdő rákbeteg részvételével készült tanulmány során a héthetes jógatanfolyam jelentősen csökkentette az inszomniás tüneteket és az altatók alkalmazásának gyakoriságát. A kontrollcsoport tagjainál ebben az esetben sem tapasztaltak javulást a kutatók.

Az amerikai Kiegészítő és Alternatív Orvoslás Országos Központjának (NCCAM) szakértői nem tanácsolják, hogy a jógát a hagyományos kezelési módszerek helyett alkalmazzák a betegek, valamint azt sem, hogy probléma esetén halogassák az orvos felkeresését. „A páciensnek minden esetben közölnie kell orvosával, milyen kiegészítő kezeléseket alkalmaz, valamint a jógázás megkezdése előtt ki kell kérnie egészségügyi szakember véleményét” – olvasható az NCCAM kiadványában.