Az álmatlanságtól nőhet a vérnyomás

A krónikus inszomniában szenvedőknél nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata – derül ki egy friss kínai kutatásból. Az eredmények alapján azok, akiknek 14 percnél tovább tart az álomba merülés, háromszor akkora eséllyel szenvednek magas vérnyomásban. Minél nehezebben alszanak el, annál tovább nő a veszély. Ha nem tudnak pihenni, túlpörögnek.

Az álmatlanságtól nőhet a vérnyomásAz eredmények alapján azok, akiknek 14 percnél tovább tart az álomba merülés, háromszor akkora eséllyel szenvednek magas vérnyomásban. Minél nehezebben alszanak el, annál tovább nő a veszély.

Noha a vizsgálat összefüggést talált az alvási problémák és a magas vérnyomás között, nem azt hivatott bizonyítani, hogy az alváshiány okozza-e a magas vérnyomást.

A krónikus inszomnia több mint fél évig tartó alvási nehézséget jelent. A tanulmányhoz több mint 200 érintettet és 100 alvásproblémák nélküli egyént figyeltek meg, akiknek átlagéletkora 40 év volt. Az adatokat a Szecsuáni Egyetem kórházában rögzítették.

Noha az inszomniát éjszakai alvászavarként tartják számon, egyes kutatások szerint 24 órás hiperizgatottsággal jár. A Hypertension című szakfolyóirat január 26-i számában megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy ez az állapot összefügg-e a magas vérnyomással.

„Noha az inszomniások fáradékonyságról és kimerültségről számolnak be napközben, valójában az a baj, hogy nem tudnak pihenni, tehát túlpörögnek” – fogalmazott az eredmények kapcsán Dr. Alexandros Vgontzas, a Pennsylvaniai Állami Egyetem szakértője az Amerikai Szív Szövetség sajtóközleményében.

„Az alváshiányos normál alvóknál végzett mérések, amelyek a sziesztára és a koffeinfogyasztásra vonatkoznak, nem irányadóak az inszomniásoknál. Sőt, náluk a koffein tovább fokozza az izgatottságot” – tette hozzá a szakember.