Túl sokat vagy túl keveset alszik? Egyik se jó!

Ha túl sokáig alszunk, az még károsabb lehet, mint ha túl rövid ideig, mert mindkét esetben romlik az egészségünk. Egy több mint 3 millió ember alvási szokásait és egészségi állapotát vizsgáló kutatás jutott erre a következtetésre. Ha az éjszakai alvás hossza meghaladja a 7-8 órát, akkor nőhet a halál és a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

A kutatás elemzése alapján a 9 órányi alvás 14%-kal, míg a 10 órás már 30%-kal növeli a halál rizikóját. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a rossz minőségű alvás következtében 44%-kal nő a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának esélye.

Általában 7-9 óra

Az alváskutatással foglalkozó amerikai alapítvány, a National Sleep Foundation legújabb irányelvei a 26-64 év közötti életkorban 7-9 órányi alvást javasolnak, míg a 64 évesnél idősebbeknek 7-8 óra az ajánlott időtartam.

Az alvás hossza, minősége, illetve a szív-érrendszeri betegségek és a halálozási adatok közötti kapcsolat élettani, biológiai háttere komplex kérdés, a különféle tényezők együttes hatását a kutatók egyelőre nem látják tisztán. Egyes okok kitüntetett szerepére azonban már többféle bizonyíték van.

Közülük az egyik az, hogy a nem kielégítő alvás emeli az érintett ember energiaszintjét, valamint fokozza az úgynevezett éhséghormonok, a leptin és a grelin képződését a szervezetben. Ez viszont elhízáshoz és a vércukorszint nagyobb mértékű ingadozásához vezet. A túl kevés alvás erősíti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, melyek közül néhány szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel és a rákkal.

A túl sok alvás viszont a fáradtságérzetet erősíti, és ezáltal kapcsolódik a kardiovaszkuláris betegségekhez, az állandósuló gyulladásos folyamatokhoz és a vérszegénységhez. A kutatók összefüggést találtak a túl hosszú alvásidő, valamint a csökkent fizikai aktivitás, a depresszió és az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státus, a munkanélküliség között is.

Az Egyesült Királyságban, a Keele Egyetemen folytatott kutatás eredményei az amerikai kardiológusok szakmai folyóiratában, a Journal of the American Heart Association hasábjain jelentek meg.

További részleteket olvashat az angol nyelvű cikkben.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)