Melegben meztelenül

A mostani kánikulában igencsak aktuális a következő téma. A legtöbb ember tudja, hogy ha hűvösebb szobában alszik, akkor javul az alvás minősége. A hálószoba ideális hőmérséklete – írja a Medical News Today – 15,6 és 19,4 Celsius-fok között van. Ha meztelenül alszunk, azzal többek között a testünk belső hőmérsékletét is alacsonyabban tarthatjuk.

Az alvás minősége és hossza egyaránt befolyásolja az egészségünket és a közérzetünket. A jó minőségű alvás krónikus hiánya pedig sokféle bajhoz vezet. Közülük csak néhány: elhízás, depresszió, cukorbetegség, szívbetegségek, magas vérnyomás.

Miért jobb meztelenül?

Lássuk, milyen előnyökkel jár a meztelenül alvás. Gyorsabban lehűl a bőrünk az ágyban, így gyorsabb lesz az elalvás is. Talán meglepő lehet, de amelyik nő meztelenül alszik, annak csökken az esélye a hüvelygomba-fertőzésre, mivel a hő és a nedvesség egy része könnyebben távozik az éjszaka folyamán.

Abban viszont semmi meglepő nincs, hogy a párkapcsolatnak is jót tesz a meztelenül alvás, hiszen a bőrkontaktus elősegíti az oxitocin, vagyis a „boldogság hormon” kibocsátását, a magasabb oxitocinszint viszont mérsékli a stresszt és hozzájárul az ember általános jó közérzetéhez.

Javulhat a termékenység is

És a férfiak? Nos, tudjuk, hogy a spermiumok képződését elősegíti az alacsonyabb hőmérséklet (nem véletlen, hogy a bokszer alsót hordó férfiaknál mért spermaszám magasabb, mint a szorosabb alsóneműt viselők esetében). A meztelenül alvás hozzájárul a herék alacsonyabb hőmérsékletéhez, így a férfiak termékenységi problémáin is javíthat.

Ha valaki a fentiek olvastán kedvet kapna a meztelen alváshoz, de még soha nem próbálta, ezért idegenkedik tőle, akkor próbáljon meg fokozatosan rászokni. Először csak a hálóruha alsó vagy felső részétől szabaduljon meg, aztán néhány nap múlva továbbléphet az úton. Használjon minél könnyebb és természetes anyagból készült ágyneműt, ha pedig a hűvös szobában netán fázna, akkor esetleg egy második paplant vagy takarót is. Bár ha a mostani kánikulára gondolok, akkor azt hiszem, senkit sem nehéz meggyőzni arról, hogy érdemes kipróbálni a meztelenül alvást.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha szívesen olvasna még az alvásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Így segíthető elő a jobb alvás