Vigyázat: hőség, életveszély!

A hőség nem csupán kellemetlen, hanem növeli a halálesetek számát is. A most elkészült az hőségtérkép naponta előre jelzi, hogy az adott napon a hőség mennyivel növeli a halálesetek számát az egyes megyékben. Segítségével nagyobb eséllyel védekezhetünk, vigyázhatunk magunkra és családtagjainkra.

A hőség nemcsak komfortérzetünket rontja, hanem számottevően növeli a halálozások számát is. A 2007-es nagy hőhullám idején, amikor 40 fok felé emelkedtek a nappali csúcsértékek, egyedül Budapesten 200-zal több haláleset következett be a hőség miatt. Erre a problémára kívánt válaszolni új hőségtérképével az az internetes oldal, amely nemcsak az adott napon várható maximumértékeket tünteti fel, hanem azt is, hogy mekkora lesz a várható többlethalálozás megyénként.Bármi másnál jobban hűsít

Hosszú, forró nyár – veszély!

A nemzetközi és hazai kutatások alapján ma már kellő pontossággal meg lehet állapítani, hogy mennyi többlethalálozást okoz a hőség. Ezeket a szakirodalmi adatokat dolgozták fel és az adott napon várható átlaghőmérsékletek alapján becsülik meg, hogy mennyivel nő a halálozások száma. A halálozás 25 fokos átlaghőmérsékletnél már +15% halálozásnövekedést jelent, és innen a hőmérséklet emelkedésével még meredekebben nő a halálozási ráta. A hőség szerepe tehát nem csekély jelentőségű.

Fontos tudni azt, hogy a halálozásnak éves „rendje” van. A téli hideg időjárás jobban megviseli a szervezetet, és ebben az időszakban többen halnak meg. A nyár e tekintetben kedvezőbb, ám az extrém magas hőmérséklet jelentős többlethalálozást okozhat. Egyes csoportok különösen ki vannak téve a hőségnek: a gyermekek, fiatalok, az idősek, a szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők különösen oda kell, hogy figyeljenek.

A térkép célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hőség okozta problémára, és a számokkal alátámasztva még inkább cselekvésre ösztönözze a hőségre érzékenyeket, mivel ez a számokkal kimutatott módszer sokkal motiválóbb lehet, mint egy egyszerű hőségriasztás.

Nincs vége, vigyázzunk!

A hőség a 2003-as európai hőhullám idején csak Franciaországban közel 14 ezer idő előtti halálesetet okozott. Különösen akkor veszélyes a kánikula, amikor hosszan tart. Az alábbi honlapon 15 napos időjárás-előrejelzéssel mutatják a hőhullám hosszát.

A jelenlegi hőhullám után a keddi enyhülést követően várható, hogy ismét visszamelegedik az időjárás, így hosszan tartó forróságra lehet – és érdemes – felkészülni.