Napi 25 perc sport leküzdheti a bejglit (2.)

Hogyan védhetjük meg magunkat a túlzott táplálékfogyasztástól – erre ad választ egy tanulmány. Egy héten keresztüli folyamatos aerob tevékenység, mint például a gyaloglás, futás, szobakerékpározás vagy spinning meggátolhatja a nem kívánt kilók keletkezését és az anyagcsere-folyamat károsodását. Karácsonyi ünnepek előtt érdemes erre figyelni.

Azok számára, akik jó egészségre törekszenek, ám kevés idejük van – javasolja Sacchetti –, van egy másik módszer, az úgynevezett HIIT edzés, Hight Intensity Interval Training (magas intenzitású, szakaszos edzés). Ebből elég napi 15-20 perc, amikor váltakoznak a mérsékelt és nagy intenzitású aerob típusú gyakorlatok, kisebb pihenő szakaszokkal. Lehet futni, vagy az evezőgépen, illetve a kerékpáron végezni gyakorlatokat 10 percig (összesen), váltogatva az intenzitást, illetve közben 5 perces súlyzós gyakorlatos szakaszokat beiktatni – a végén persze 5 percig levezetni. Az eredmények ennél az edzéstípusnál jelennek meg leggyorsabban, de csak azok alkalmazhatják, akik jó egészségnek örvendenek.

Legjobb a szakaszos edzés

Ételek, amelyek fékezik étvágyunkat. A Harvard Medical School és a Beth Israel Deaconess Medical Center kutatói sikeresen azonosították azokat az idegsejteket, amelyek a jóllakottság érzéséért felelősek. Ha már azt tudják, hogy melyek segítik elő a jóllakottságot, azt is tudhatják, hogyan lehet kontrollálni az éhségérzetet, megelőzve ezzel az elhízás veszélyét. Íme néhány étel, amelyek támogatják a szervezetünket:

  • A kemény tojás az egyik legjobb étel az étvágy leküzdésére. Tartós jóllakottságot okoz, anélkül, hogy nagyon megemelné a vércukor- és kalóriaszintet. Valójában – magyarázza Marzia Baldareschi, a firenzei Istituto di Neuroscienze del CNR kutatója – kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ami a megemésztéséhez szükséges.
  • Minden zöldség, nyers vagy főtt, szintén segít megfékezni az éhséget. A hatás azonban, ebben az esetben ugyan jelentős, de rövid ideig tart.
  • A szakértők azt javasolják, hogy napközben irányítsuk étvágyunkat összetett szénhidrátokkal, természetesen mértékkel. Egy szelet kenyér például jó megoldás lehet ebédidőben.
  • A gyümölcslevek nagyon egészségesnek tűnhetnek, azonban könnyen drasztikus vércukor-ingadozást válthatnak ki. Figyeljünk rá, hogy mennyi cukrot tartalmaznak! Ajánlott például vérnarancslevet inni, amely többek között zsírégető hatású is.
  • A mandula és egyéb magok tökéletes falatok két étkezés között. Jól kombinálhatók joghurttal és fagylalttal is, valamint telítetlen zsírokban is gazdagok.

Mi az, amit semmiképpen sem lenne szabad fogyasztanunk? A szénsavas üdítőitalok! Elcsépeltnek tűnhet, de valóban károsak. Édesek és cukrosak – magyarázza Baldereschi –, nagyon gyorsan szívódnak fel, ami olyan erős inzulinstimulációt jelent, ami hamis étvágyat gerjeszt.

Táplálkozási szakemberek és orvosok szinte egyhangúan javasolják a mediterrán diéta követesét annak érdekében, hogy ne összevissza, mérték nélkül étkezzünk.

(Olaszból fordította: Taliga Nóra)