Napi 25 perc sport leküzdheti a bejglit (1.)

Hogyan védhetjük meg magunkat a túlzott táplálékfogyasztástól – erre ad választ egy tanulmány. Egy héten keresztüli folyamatos aerob tevékenység, mint például a gyaloglás, futás, szobakerékpározás vagy spinning meggátolhatja a nem kívánt kilók keletkezését és az anyagcsere-folyamat károsodását. Karácsonyi ünnepek előtt érdemes erre figyelni.

Csupán egy heti mértéktelen étkezés elég ahhoz, hogy felborítsuk a glikémiás kontrollt és inzulinrendszerünket, valamint hogy felszedjünk pár kilót. A University of Michigan szakemberei felfedezték az ellenszert. Ez pedig a sport, mely képes kompenzálni a metabolikus károsodást.

Futás a sokat ülőknek

A kutatók normál testsúlyú, felnőtt önkéntesekből álló 2 csoport tagjaival etettek hét napon keresztül 30%-kal több kalóriát, mint amennyit átlagosan fogyasztanak. Ugyanazon a héten az első csoport végzett fizikai aktivitást, a második nem. Ugyan még csak egy előzetes tanulmányról van szó, az már beigazolódott, hogy a zsírszövet gyulladásos markereinek, valamint a vér C-reaktív fehérjéinek növekedése a vizsgált hét folyamán felgyorsult azoknál, akik nem mozogtak, azoknál pedig nem, akik mozogtak. A fizikai aktivitás egyfajta védekező szerepet tölt be, egyrészt a nem kívánt kilók megelőzésében, másrészt a zsírszövet metabolikus reakciójának módosításában. Napi 25 perc aerob tevékenység (összesen legalább heti 150 perc szükséges) 7 napig nyújt védelmet.

Massimo Sacchetti a római Foro Italico egyetem testnevelési szakáról hozzáteszi: Az aerob jellegű tevékenység a legalkalmasabb a fogyáshoz, azonban 20-25 percnél hosszabb ideig tartó erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy metabolizmussal összefüggő energiát használjunk, amely főként oxigént használ. Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelő intenzitással mozgunk-e, ellenőrizünk kell a pulzusszámot, melynek zsírégető tartományban kell lennie. Ezt így lehet kiszámolni: vonjuk ki éveink számát 220-ból, majd vegyük ennek 70%-át. Például egy 60 éves hölgy esetén: 220-60=160, 160×70/100=112. A 60 éves hölgy esetén 112 a maximális pulzusszám, amit tartani kell. Ha elérjük a mi számunkat, azt jelenti, hogy megfelelő intenzitással mozgunk.

Az ajánlott mozgások közé tartozik a gyors tempójú séta, természetesen azok számára, akik mozgásszegény munkát végeznek (javarészt ülőmunka), illetve a futás azoknak, akiknek nincsenek különösebb fizikai problémái. A kerékpár javallott még, ami az összes közül olyan különleges eszköz, mely lehetővé teszi a fogyáshoz és az anyagcsere felgyorsulásához szükséges hosszabb ideig tartó mozgást. Az edzőtermekben, ezzel szemben, más jellegű, ám hatékonyabb tevékenységekkel is találkozhatunk: step, evezőgép, spinning.

(Folytatjuk)

(Olaszból fordította: Taliga Nóra)