Megfázáskor tilos a sport?

Szabad-e sportolni, ha megfáztunk? A vélemények megoszlanak, egyesek azt mondják, a sport segít a megfázás ellen, mások figyelmeztetnek az egészségügyi kockázatokra, például a szívizomgyulladásra. Lássuk, hogy mire kell ügyelni, ha megfáztunk, és mikor kell inkább szünetet tartani a sportolásban.

Mikor jobb, ha nem sportolunk?

Az immunrendszernek épp elég tennivalója van a betegség leküzdésében, ilyenkor a sport csak további stressz forrása és túl sokat követel az immunrendszertől. A következő esetekben lehet veszélyes a sport az egészségre:

  • láz esetén
  • vírusfertőzésnél vagy bakteriális gyulladás esetén
  • influenza vagy súlyos influenzaszerű fertőzés esetén
  • torokfájásnál, amely esetleges mandulagyulladás előjele lehet
  • antibiotikum-, fájdalomcsillapító- és lázcsökkentő szedése esetén

Jobb inkább kikúrálniMit kockáztatunk?

Aki lázzal járó bakteriális vagy vírusfertőzés esetén sportol, saját egészségét kockáztatja. A sporttevékenységtől ugyanis a vírusok vagy baktériumok szétáradnak a szervezetben és a szervekben gyulladást válthatnak ki. A legrosszabb esetben a kórokozó elérheti a szívet, ekkor életveszélyes szívizom-gyulladás fenyeget.

Még enyhe megfázás esetén is fontos, hogy ne vigyük túlzásba a sportot. Túl erős megerőltetés gyorsan megterheli az immunrendszert, és szövődményekhez vezethet, pl. bronchitishez vagy tüdőgyulladáshoz.

Segít a sport megfázás ellen?

A sportolás bizonyítottan erősíti a szervezet védekező rendszerét, gyakran ezért feltételezik, hogy a sport jó a megfázás ellen. Egyesek még azt is mondják, hogy a megfázás jól „kiizzadható” sportolással. Ám a szakértők óvnak a fokozott fizikai igénybevételtől, a sport által történő izzadáskúra ugyanúgy helytelen, mint a szaunázás. Izzadáshoz inkább feküdjünk ágyba.

Ennek ellenére egy megfázás alatti kis testmozgás segíthet az immunrendszer támogatásában. A mozgás segíti a véráramlást az egész szervezetben, így például a megtámadott nyálkahártyákban is. Mindez azonban csak láz nélküli, nagyon enyhe megfázásra érvényes.

Az edzőtermet jobb elkerülni – mások esetleges megfertőzése miatt is. Ha jó az idő, hasznos lehet a szabadban a séta vagy könnyű kocogás.

Sportszünet megfázás után

Lázas fertőzés után tanácsos legalább egy hét szünetet tartani. Könnyű állóképességi programmal kezdjünk, fokozatosan növeljük az igénybevételt.

Vigyázat: aki a meleg tornateremben erősen megizzadt, különösen a hideg évszakban könnyen megfázhat a visszaúton. Ennek oka az úgynevezett „nyitott ablak jelenség”: intenzív edzés után a test különösen fogékony a kórokozókra.

(Németből fordította: Koncz László)