Egy kis pite belefér

Az évnek ez a szakasza a pite szezonja. Egy felmérés szerint az USA-ban a pitefogyasztás 20%-a az ünnepekre esik. A Nestlé szerint ez körülbelül 50 millió sütőtökös pitét jelent Hálaadáskor. De ha sportversenyre készül valaki, belefér egy kis kényeztetés? Csak most az egyszer? Vagy kétszer? Táplálkozási szakértők azt mondják, néha együnk egy szeletet.

Alkalmanként egy kis szelet pite nem fog változtatni a teljesítményen – mondja Leslie Bonci sportdietetikus és az Active Eating Advice tulajdonosa. – Tulajdonképpen, ha megvon magától valamit, amit nagyon élvez, előfordulhat, hogy amikor hozzájut ahhoz a konkrét ételhez, végül túleszi magát belőle, és valószínűleg más ételekből is.

Pekándiós-csokoládés

Hozzá kell azonban tenni, hogy a leveles tészta és a cukros töltelék semmiképp sem tartozik a rendszeresen fogyasztandó regeneráló ételek közé. Egy kis szelet pite 200-400 kalóriát tartalmaz – mondja Bonci. – Ha minden nap megeszik egy extra pitét, és nem hagy ki egy másik ételt, vagy nem emeli az edzésbe fektetett energiát, azt fogja észrevenni, hogy a súlya növekszik.

Ha tehát eszik egy kis almás pitét, jobb, ha kihagyja azt a pohár bort, vagy csínján bánik a krumplipürével. Bárhogy is, a pite nemcsak szénhidrátból áll, sok összetevője pozitív egészségügyi hatású.

Lássuk, hogyan alakul ez a kedvenc pitéink kapcsán:

  • Alma: Az alma kvercetin nevű antioxidánst tartalmaz, ami gyulladásgátló, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. White szerint a sportolóknak jót tesz, ha ebből minél többet fogyasztanak.
  • Sütőtök: Egy szelet ebből 94%-át tartalmazza a nők napi A-vitamin szükségletének (béta-karotin formájában), és 73%-át a férfiakénak. A béta-karotin megelőzi az edzés alatt fellépő oxidációt és egészségesen tartja a sejteket. Egy kis gyömbér hozzáadása nemcsak az ízét javítja, de gyulladáscsökkentő hatású is.
  • Cseresznye: Ha csak nem nagyon jártas a sütésben, talán nem tudja, hogy a cseresznyés pitét hagyományosan meggyből készítik. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez gyorsaságnövelő és izomlázcsökkentő hatással vannak a futókra, valamint csökkenti az edzésnél természetesen kialakuló izomkárosodást. A meggyben lévő antocianinok megelőzik a gyulladás kialakulását.
  • Áfonya: Ez a gyümölcs szintén tele van antioxidánsokkal és antocianinokkal. Kutatások szerint segít egészségesen tartani az agyunkat, a szívünket és a szemünket. Amikor ilyen pitét süt, próbáljon meg vadáfonyát használni, mivel ennek az ORAC pontszáma (antioxidánsok szintjének a mértéke) a duplája a termesztett áfonyáénak.
  • Édesburgonya: Akárcsak a sütőtök, az édesburgonya is gazdag béta-karotinban. És bár az édesburgonyában több a kalória, több benne a C-vitamin és grammonként háromszor annyi rostot, és több mint kétszer annyi fehérjét is tartalmaz.
  • Pekán: A diófélék jó forrásai az egészséges zsíroknak. Hozzá kell azonban tenni, hogy a pekános pite az egyik legmagasabb cukor- és kalóriatartalmú.

A lényeg: mindegy, melyik pitét választja – csak ne minden nap.

(Angolból fordította: Gazda Edina)