Villámcsapásszerű fejfájás: azonnal orvoshoz!

A villámcsapásszerű fejfájás igen erős, korábban ismeretlen intenzitású fejfájást jelent. Hirtelen kezdődik, és egy perc alatt elérheti a fájdalom maximumát, egy órától akár tíz napig is tarthat. A kísérő tünetek lehetnek émelygés, hányás vagy fényérzékenység. Mivel az oka életveszélyes agyvérzés is lehet, azonnal fel kell keresni az orvost.

A villámcsapásszerű fejfájásnak két különböző formáját különböztetjük meg:

  • Az elsődleges vagy idiopátiás fejfájást megsemmisítő fejfájásnak is nevezik. Nincs kimutatható organikus oka, és „jóindulatúnak” minősül.
  • A fejfájás másodlagos formája betegségen alapul. A különböző okok ellenére a tünetek mindkét esetben azonosak.

Az elsődleges fejfájás a lakosság kevesebb, mint 0,05%-ánál fordul elő. A fájdalom főleg a 25 és 65 év közötti korosztályban fordul elő. Különösen gyakori a migrénes betegeknél.

Más betegségek tünete

Az orvosok között vitatott, hogy a villámcsapásszerű fejfájás egyáltalán létezik-e önálló elsődleges fejfájásformaként. Ezért mindig alaposan meg kell keresni a panaszok lehetséges okát. A fejfájás gyakran a koponyán belüli vérerek súlyos betegségeinek vezető tünete. Az elsődleges villámcsapásszerű fejfájás diagnózisát csak akkor lehet biztosnak tekinteni, ha minden más lehetséges ok kizárt.

Gyakori ok az agyvérzés

Az ilyen fejfájás másodlagos leggyakoribb és legveszélyesebb oka az agyvérzés különleges formája, a szubarachnoidális vérzés (SAB). Az érintettek 20-50%-ánál előfordul figyelmeztető tünetként.

A szubarachnoidális vérzés az agy középső része és felszíne közötti részben jelentkező vérzés. Ebben a keskeny részben sok ér van. Ha egy ér megszakad, akkor a kiszabaduló vér a szubarachnoidális térben terjed, és kívülről nyomja az agyat. Az agyvérzés oka általában az artériák (aneurizmák) megvastagodása a koponya alján.

A szubarachnoidális vérzés általában számítógépes tomográfia segítségével kimutatható. A legrosszabb esetekben stroke kialakulásához és súlyos, állandó agyi működési zavarok vezethet. Mivel a SAB életveszélyes, az azonnali intenzív orvosi kezelés elengedhetetlen.

A villámcsapásszerű fejfájás egyéb okai

Egyéb okok lehetnek például:

  • vénás sinus trombózis
  • agyhártyagyulladás
  • orrmelléküreg-gyulladás

Minden hirtelen fellépő villámcsapásszerű fejfájás potenciálisan nagyon veszélyes lehet. Az életveszélyes agyvérzés vagy más szervi okok kizárásához gyorsan el kell jutni sürgősségi osztályra alapos diagnosztikai kivizsgálás céljából.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az agyvérzésről, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Agyvérzés: megrepedt ér az agyban