Villámcsapásszerű fejfájás: azonnal orvoshoz!

A villámcsapásszerű fejfájás igen erős, korábban ismeretlen intenzitású fejfájást jelent. Hirtelen kezdődik, és egy perc alatt elérheti a fájdalom maximumát, egy órától akár tíz napig is tarthat. A kísérő tünetek lehetnek émelygés, hányás vagy fényérzékenység. Mivel az oka életveszélyes agyvérzés is lehet, azonnal fel kell keresni az orvost.

Nem kell rögtön antibiotikum a melléküreg-gyulladásra!

A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának ajánlása alapján az orvosoknak nem szükséges azonnal antibiotikumot felírniuk, ha egy gyereket heveny orrmelléküreg-gyulladással visznek hozzájuk, ehelyett érdemes kicsit várni, mivel a fertőzés magától is megszűnhet. Amint azt dr. Ellen Wald, az Akadémia szóvivője kifejtette, ha a helyzet nem tűnik rendkívül súlyosnak, jobb, ha az orvos vár néhány napot, mielőtt automatikusan felírná az antibiotikumot a beteg gyerekeknek.

A keserű íz receptorai szabályozzák a felső légúti védekezőrendszert

A Pennsylvaniai Egyetem, a Monell Chemical Senses Center és a philadelphiai veteránkórház közös kutatása azt mutatta ki, hogy bizonyos keserű ízek érzékelésének képessége közvetlen kapcsolatban áll azzal, mennyire képes leküzdeni valaki a felső légúti fertőzéseket, különösen a krónikus orrmelléküreg-gyulladást.

Alternatív gyógymód a krónikus orrmelléküreg-gyulladás ellen

A hagyományos nyugati gyógymódokkal kombinálva az akupunktúra, az akupresszúra és az étrendbeli változások rendkívül hatásosnak bizonyultak a szinuszitisz, azaz az orrmelléküreg-gyulladás kezelésében, derült ki egy új tanulmányból. A keleti terápiák és a nyugati gyógymódok ötvözése meglepően jó hatásfokkal működik a krónikus arcüreg- és orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő és nehezen lélegző páciensek körében, mondta Dr. Jeffrey Suh, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem fül-orr-gégész docense.

Orrmelléküreg-gyulladás: a páratartalom a ludas?

Ha már volt valakinek orrmelléküreg-gyulladása, tudja, milyen kellemetlen az orrdugulás. Valójában azonban ez nem azt jelenti, hogy valami eltömíti az orrunkat – állítják a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Kutatóközpont munkatársai. Ezt a dugulásérzést a belélegzett levegő nedvessége okozza. Az orrmelléküreg-gyulladás a kutatóközpont adatai szerint körülbelül 33 millió embert érint csak az Egyesült Államokban, és évente 5,8 milliárd dollár kiadást jelent az egészségügyben.