Nem kell rögtön antibiotikum a melléküreg-gyulladásra!

A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának ajánlása alapján az orvosoknak nem szükséges azonnal antibiotikumot felírniuk, ha egy gyereket heveny orrmelléküreg-gyulladással visznek hozzájuk, ehelyett érdemes kicsit várni, mivel a fertőzés magától is megszűnhet. Amint azt dr. Ellen Wald, az Akadémia szóvivője kifejtette, ha a helyzet nem tűnik rendkívül súlyosnak, jobb, ha az orvos vár néhány napot, mielőtt automatikusan felírná az antibiotikumot a beteg gyerekeknek.

Nem kell rögtön antibiotikum a melléküreg-gyulladásra!Míg a korábbi ajánlás alapján ha valaki azzal a panasszal fordult orvoshoz, hogy több mint tíz napja küzd orrmelléküreg-gyulladással, az antibiotikumos kezelést azonnal meg kellett kezdeni, most az orvosok kaptak további három napot, amely időszak alatt előfordulhat, hogy a beteg magától meggyógyul.

A Pediatrics című lapban közzétett új álláspontra az adott okot, hogy egyre több a rezisztens baktérium, mivel sok esetben egy sima megfázásra is antibiotikumot kapnak a betegek, pedig valójában csak az esetek 6-7 százalékában van szó valódi gyulladásos megbetegedésről. A sima megfázás általában öt-hét nap alatt elmúlik, az orrmelléküreg-gyulladás azonban tovább tart, és számos kellemetlen tünettel – orrfolyással, folyamatos köhögéssel, fejfájással és lázzal – jár együtt.

Dr. Wald szerint az a legfontosabb, hogy a beteg értő orvos kezébe kerüljön, aki jó diagnoszta, és alapos vizsgálattal képes megállapítani a helyzet súlyosságát, és ez alapján mérlegelni, hogy szükség van-e antibiotikumra, vagy lehet-e még vele várni.