Alternatív gyógymód a krónikus orrmelléküreg-gyulladás ellen

A hagyományos nyugati gyógymódokkal kombinálva az akupunktúra, az akupresszúra és az étrendbeli változások rendkívül hatásosnak bizonyultak a szinuszitisz, azaz az orrmelléküreg-gyulladás kezelésében, derült ki egy új tanulmányból. A keleti terápiák és a nyugati gyógymódok ötvözése meglepően jó hatásfokkal működik a krónikus arcüreg- és orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő és nehezen lélegző páciensek körében, mondta Dr. Jeffrey Suh, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem fül-orr-gégész docense.

Alternatív gyógymód a krónikus orrmelléküreg-gyulladás ellenA vizsgálatok során Dr. Suh és munkatársai olyan pácienseket kerestek fel, akiknél nem bizonyultak hatásosnak a hagyományos nyugati gyógymódok az orrmelléküreg-gyulladás kezelésében, ezért a terápiát olyan keleti, alternatív holisztikus módszerekkel kezdték kombinálni, mint például az akupunktúra, az akupresszúra, vagy a speciális diéták.

A 11 önkéntes (8 férfi és 3 nő) résztvevő évek óta szenvedett a krónikus gyulladástól, és a vizsgálatokat megelőzően egyikük sem vett részt semmilyen műtéti beavatkozáson, és nem vettek részt korábban akupunktúrás, vagy akupresszúrás kezelésen sem.

A nyolc hétig tartó kombinált terápia rendkívül hatásosnak és biztonságosnak bizonyult, a kezelés következtében a páciensek életminősége jelentős mértékben javult: csökkent a frusztráció és a fáradékonyság mértéke, miközben javult a koncentráció képessége. Ezenkívül a páciensek a terápia végére valamivel kevesebbet fújták az orrukat, kevesebbet panaszkodtak arcfájdalomra.

„Az eredmények magukért beszélnek. Az orrmelléküreg-gyulladás egy rendkívül összetett probléma, de látszólag a nyugati és a keleti gyógymódok megfelelő kombinációjával hatásosan lehet kezelni a betegséget” – mondta Dr. Jordan Josephson, a New York-i Lenox Hill Kórház orrmelléküreg- és allergiaspecialistája.

Dr. Suh tanulmányának részleteit az Archives of Otolaryngology című orvosi szaklap márciusi számában közölték.