Sötétséggel gyógyítható a lusta szem?

Kutatók megállapították, hogy a sötétség gyógyítólag hat az úgynevezett lusta szem betegség (orvosi nevén amblyopia) esetében, aminek a lényege, hogy az illető egyik szeme sokkal homályosabb képet ad, mint a másik. A Current Biology című lapban megjelent gyógyító eljárást egyelőre még csak kiscicákon tesztelték, ám ha mindezt embereken is sikerülne demonstrálnia a szakembereknek, azzal milliók számára tehetnék könnyebbé az életet.

Sötétséggel gyógyítható a lusta szem?Nagyjából a világ népességének négy százaléka szenved a lusta szem betegségben, melynek hátterében több ok is állhat. A tanulmányt készítő Kevin Duffy, a Toronto Egyetem munkatársa szerint lehetséges például, hogy egy hályog blokkolja a fény útját a szembe, melynek eredményeként abból a szemből nem jutnak el az információk az agyba.

A lusta szemmel rendelkező gyerekeknél általában a jól működő szemet még egészen kicsi korban egy tapasszal leragasztják, így kényszerítik munkára a gyengébbiket. Egy 4-5 éves gyereknél azonban már nehéz elérni, hogy egész nap viselje a tapaszt, aki viszont kezelés nélkül marad, az idővel a rosszabb szemére akár teljesen meg is vakulhat.

Duffy és munkatársai kiscicákon kezdtek tesztelni egy lehetséges gyógymódot az amblyopia ellen, mely során néhány kölyöknek egy hétre letakarták az egyik szemét, majd újabb pár héten át hagyták, hogy mindkét szemüket használva szaladgáljanak. Ez alatt az idő alatt a korábban letakart szemük lustává vált, így végső soron mesterségesen idézték elő náluk a betegséget. Ezután a szakemberek társaikkal és anyjukkal együtt egy teljesen sötét szobába küldték be a kísérletben résztvevő cicákat, ahonnan tíz nap elteltével engedték csak ki őket. A tíz nap után a szakemberek megállapították, hogy a kölykök lusta szeme teljesen helyreállt. Egy újabb kísérlet során azt is kiderítették a kutatók, hogy ha közvetlenül azután küldték a cicákat a sötét szobába, miután egy hétig le volt takarva az egyik szemük, akkor egyáltalán ki sem alakult náluk a lusta szem betegség.

A szakemberek azt feltételezik, a sötétség hatására a cicák látórendszere a fejlődés egy korábbi szakaszába tért vissza, ezáltal képessé vált önmagát helyreállítani. Mielőtt azonban ezt a módszert embereken is kipróbálnák, a tudósoknak ki kell kísérletezniük, mennyi ideig kéne a gyerekeknek a sötétben maradniuk, mennyire kellene a helyiségben sötétnek lenni, illetve a gyerek fejlődésének mely szakaszában lenne a leghatékonyabb ez a fajta kezelés.