Fekete retek: vitaminbomba télire

Télen is vágyunk ízletes és vitamint adó zöldségekre. Ha nem a külföldről behozott, félig érett, vagy lefagyasztott, tartósított zöldeket szeretnénk fogyasztani, akkor keressük a hazai termelők kínálatát, amelyből télen nem hiányozhat a fekete retek. Ez a fajta a hagyományos és leginkább ismert vajreteknél például háromszor több C-vitamint tartalmaz.

Téli retek vagy fekete retek

A fekete retek, vagy más néven téli retek a héja színéről kapta a nevét. Késő ősszel szedik, és ha a szárától nem fosztjuk meg, akkor a lakásban is eltartható hűtés nélkül 3-4 napig, de hűvös helyen, a pincében, vagy a vízóraaknában akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

A téli retket már az ókorban is jól ismerték. Őshazájában, Kelet-Ázsiában már ekkor szívesen termesztették, majd az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is örömmel fogyasztották. A görög történetíró, Hérodotosz szerint Egyiptomban a piramist építő rabszolgákat is ezzel etették, hogy erőre kapjanak, és a nap végéig bírják energiával a nehéz fizikai munkát. Az ókori Görögországban szent növénynek tartották.

Gazdag vitaminokban

Nem véletlenül szerették már régen is a retket, gyógyító hatásai a mai napig közismertek. Igen gazdag C-, B1-, B2-vitaminban. Rengeteg vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, foszfort tartalmaz. A téli retek tehát remek immunerősítő, de megfázás, elsősorban felső légúti betegségek esetén mézzel fogyasztva enyhíti és gyógyítja a köhögést. A különböző vizsgálatok kimutatták, hogy erős antibakteriális és gombaölő hatású, így különböző cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása.

Erősen lúgosít, meggátolja a rákos sejtek kialakulását, stabilizálja a vérnyomást. Gyógyítja az ízületi gyulladást, az epebántalmakat, sőt megakadályozza az epekő, vagy epehomok létrejöttét is. Régen szívesen használták cukorbetegség, emésztési problémák ellenszereként is, sőt az ókor óta az egyik legjobb potencianövelő szernek tartják.

Manapság Németországban, Bajorországban találkozhatunk hatalmas feketeretek-ültetvényekkel, ugyanis ez a retek, egy kis sóval meghintve, a bajorok szeretett téli eledele.

Nyersen, felszeletelve, enyhén sózva is fogyaszthatjuk, de reszelve, sóval, kevés olívaolajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Érdemes kipróbálni főzve is, a felszeletelt retket babérlevéllel, köménnyel, cukorral kell ízesíteni, majd amikor félkészre főtt, hagyjuk kihűlni, és a tálalásig tartsuk a hűtőben.

Ha szeretne még olvasni a retek jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Segítség köhögés ellen: retekszirup