Segítség köhögés ellen: retekszirup

A retek már nemcsak a kora tavaszi, piros, zsenge, ropogós finomságot jelenti, hanem számos változata kapható télen is. Szükségünk is van rá, karácsony táján, a nagy eszem-iszom idején megkönnyíti a nehéz, zsírosabb ételek emésztését. Mustárolajai jótékonyan hatnak a májra, az epeműködésre, de ízletes szirupja segíthet például köhögéskor is.

Sok szín és forma

Van belőle nyári és téli, kicsi és nagy. A kis piros mellett ott van a téli jégcsapretek, a puha, fehér sörretek, a fekete retek és a nagy ázsiai kerti retek. Csípősségét tekintve ez utóbbi enyhébb, mint nyugati rokonai, és az egyik legfontosabb zöldség az ázsiai országokban. A téli retek erősebb, összetevői gazdagabbak és héja keményebb, az íze aromásabb, mint a nyári reteké.

Kalória szinte semmi

A retekben alig van kalóra, zsírtartalma szinte nulla, mivel 94%-ban vízből áll. Annál gazdagabb értékes tápanyagokban:

  • 14 kcal
  • 1 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 1,9 g szénhidrát
  • 1,2 g ballasztanyag

Jó tudni, hogy hogy 200 g retek fedezi a napi C-vitamin szükséglet több mint felét, és többféle B-vitamint, különböző enzimeket és keserű vegyületeket tartalmaz. Gazdag a következő ásványi anyagokban:

  • kálium
  • nátrium
  • magnézium
  • kalcium
  • foszfor
  • vas

További fontos hatóanyagai a mustárolajok, a kéntartalmú olajok, a fahéjsavak és a flavonoidok.

Mennyire egészséges?

A retket régóta használták a népi gyógyászatban, többek között köhögés, reuma és köszvény ellen. A benne lévő mustárolaj-glikozidoknak antibiotikus hatásuk van. Serkentik az epefolyadék termelését a májban, ami támogatja a zsír emésztését. A puffadás és az emésztési zavar, például a székrekedés, retekkel kiegészítve kezelhető.

Az erős mustárolajok és keserűanyagok elsősorban a tüdőben és húgyhólyagban halmozódnak fel, stimulálják a nyálkahártyát. A retek tehát hatékonyan oldja a nyálkát a légutakban.

A retek nemcsak görcs- és nyálkaoldó, hanem eredményesen leküzdik a gyomor baktériumait és gombáit, ezért hatékony és jól tolerálható alternatívája a szintetikusan előállított antibiotikumoknak.

Feketeretek szirup köhögés ellen

A retek nemcsak a konyhában használható, hanem jól kipróbált, természetes gyógymódként is. Különösen megfázáskor, köhögés és bronchitis esetén használják a fekete retket köhögés elleni szirupként vagy nyálkaoldóként és gyulladáscsökkentőként.

A köhögés elleni sziruphoz a fekete retek mellett barna kandiscukorra is szükség van. Így készül a szirup:

  • Vágja le a retek tetejét, és egy kanállal kaparja ki kb. az egyharmadát.
  • Helyezze a kivájt retket egy pohárba, és többször szúrja át az üreges retek oldalát és az alját egy tűvel (fogvájóval).
  • Töltse fel a retket kandiscukorral a pereméig, és tegye vissza a tetejére a levágott fedelet.
  • Várni kell legalább néhány órát vagy egy napot. Ez idő alatt a köhögés elleni szirup kifolyik a lyukakon át a pohárba.

Fogyasszon a szirupból naponta háromszor vagy ötször egy teáskanálnyit. A szirupot teával is összekeverhetjük, esetleg mézzel még édesíthetjük.

Ha a cukor a retekben teljesen feloldódik, tovább mélyítheti a kikapart lyukat, újabb lyukakat fúrhat, és ismét feltöltheti kandiscukorral. Így ismét friss köhögés elleni szirupot kap. Ezt a folyamatot addig ismételhető, amíg el nem fogy a retek húsa.

Mikor ne együnk retket?

Ha érzékeny gyomra van, inkább mondjon le a retekről, mert irritálhatja a gyomrot. Közvetlenül kólika (hasfájás) után, vagy gyulladt epevezeték esetén is tartózkodnia kell a retektől.

Ha a retek erősségét fogyasztás előtt csökkenteni akarjuk, megszórhatjuk sóval. Hagyjuk 5 percig állni, majd a nedvességet itassuk fel. A só azonban a folyadékon kívül a mustárolajat is kivonja.

Fontos az érzékeny gyomrú emberek számára: sózása után a retek jobban emészthető. Ha a retket megfőzzük, szinte az egész erejét elveszíti.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a retek jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Vitaminbomba télire: fekete retek