Csökkenti a rákkeltő anyagok mennyiségét a húsokban a sörös pác

A grillszezon közeledésével a kutatók azt állítják, hogy a húsok sörben pácolása csökkenti a grillezett húsokban kialakuló rákkeltő anyagok mennyiségét. Szerintük a leghatékonyabbnak bizonyult típusok a pilseni és a barna sörök, amelyek felére csökkentik a vastag- és végbéldaganatokkal összefüggésbe hozható policiklikus aromás szénhidrogének mennyiségét.

Csökkenti a rákkeltő anyagok mennyiségét a húsokban a sörös pácJournal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban megjelent kutatásukban a portugál Universidade do Porto munkatársai olyan sertéshús mintákat grilleztek, amelyeket előtte négy óráig pácoltak pilseni sörben, alkoholmentes pilseni sörben vagy barna sörben. A barna sör járt a legerősebb hatással, ez a pácolatlan húsokhoz képest több mint a felére csökkentette nyolc jelentős policiklikus aromás szénhidrogén szintjét.

A portugál kutatók elmondták, már korábbi kutatások is kimutatták, hogy összefüggés áll fenn a grillezett húsok fogyasztása és a vastag- és végbélrák magas előfordulása között. A policiklikus aromás szénhidrogének olyan anyagok, amelyek a magas hőmérsékleten, például grillsütőn készített húsokban alakulnak ki. A cigarettafüstben és a kipufogógázban is előforduló policiklikus aromás szénhidrogének magas szintje pedig a laboratóriumi állatkísérletek szerint összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel, bár az még nem biztos, hogy ez az emberek esetében is igaz.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a sör-, bor- és teapác csökkentheti bizonyos potenciális rákkeltő anyagok szintjét a sült húsokban, eddig azonban nem volt ismeretes, hogyan befolyásolják a policiklikus aromás szénhidrogének szintjét a különböző sörfajták.