A 2-es típusú cukorbetegeknek a repceolaj a legjobb választás

Dr. David Jenkins munkatársaival olyan 2-es típusú betegek csoportjait hasonlította össze, akik repceolajjal készült kenyeret tartalmazó alacsony glikémiás indexű, vagy teljes kiőrlésű kenyeret tartalmazó alacsony glikémiás indexű étrenden éltek. A kutatók szerint a repceolaj a legegészségesebb választás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára.

A 2-es típusú cukorbetegeknek a repceolaj a legjobb választásDiabetes Care június 14-i számában megjelent tanulmányuk kimutatta, hogy a repceolajos étrendet követőkben a vércukorszint és a káros LDL koleszterin szintje is jelentősen csökkent.

Még ennél is érdekesebb eredmény az, hogy a repceolajjal készült kenyér éppen azokra gyakorolja a legjelentősebb pozitív hatást, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre: azokra, akiknek a vércukorszintet mérő HbA1c tesztje a legmagasabb értéket mutatta az előző 2-3 hónapban.

Dr. Jenkins, a Torontói Egyetem professzora elmondta, hogy a 141 vizsgált személyben kimutatott LDL koleszterinszint csökkenés a szív-érrendszeri események kockázatának körülbelül 7 százalékos csökkenésének felel meg. Az előny ezen kívül úgy is értelmezhető, mintha a résztvevők további 20 mg dózis koleszterincsökkentő sztatint vettek volna be, ami a szabványos adag duplája.

A repceolaj az angolszász országokban ismert neve, a canola, a Canada és az ola (olaj) szavak összevonásából alakul ki. A Manitoba Egyetemen készítették először az 1970-es években repcéből. A repceolaj csupán 7 százalék telített zsírt tartalmaz, alig felét annak, amennyit az egészségügyi előnyeiről híres olívaolaj tartalmaz.